2004-13 (3012)

  • Täna esietendub Rakveres “Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi”

    Kas targad vastused aitavad õnnelikuks saada? Või on hoopis tarvis teada õigeid küsimusi?

    VÕLUPEEGEL: Olen PEEGLIKE! Ühendus on hea!
    KUNINGAS: See “ASI” aitab meil jälle õnnelikuks saada… Kuulsid, mis tarkurid ütlesid – peegel teab vastuseid kõigile küsimustele!

    Peale etendust on vaatajatel võimalus külastada jõulumaad, kus saab näha ka Rakvere Teatri korraldatud „Lumivalgekese“ kunstikonkursile saadetud töid. Kokku laekus ligi sada erinevas tehnikas teostatud tööd üle kogu Eesti. Trupi valikul osutusid parimaks Albu Laste Mängutoa joonistused.

    “Lumivalgekese ja seitsme pöialpoisi” kujundasid noored teatrikunstnikud Sirly Oder ja Elo Soode, muusikalise kujunduse tegi Bonzo ning laulusõnad kirjutas Urmas Lennuk. Mängivad Marin Mägi, Tarvo Sõmer, Silja Miks, Viive Aamissepp, Helgi Annast, Indrek Apinis, Margus Grosnõi, Volli Käro, Anneli Rahkema ja Eduard Salmistu. Etendused 8. – 20. detsembrini Rakvere Teatris.

     

  • Eesti Filharmoonia Kammerkoor laulab koos lastega

    Eesti Filharmoonia Kammerkoor on koostöös MMC & HC Seltsiga (www.kelluke.ee) korraldanud heategevuslikke kontserte „Jõulupäike“ alates aastast 2003, et innustada muusikaga tegelema ning ennast väljendama ka puudega lapsi.

    Kontserdil on kavas igihaljas maailmaklassika (Mozart, Händel, Bach), armastatud eesti muusika (Kreek, Pärt, Ehala,  Metsala) ning erinevate rahvaste kaunimad jõululaulud. Mitu lugu esitavad koos kammerkooriga Haapsalu Sanatoorse Internaatkooli, Laagna Lasteaed-Algkooli ning Seljaajusonga ja Vesipeahaigete Seltsi laululapsed.

     

  • Kumu kunstimuuseumi direktorina asub jaanuaris 2009 tööle Anu Liivak

    Anu Liivak on lõpetanud Ilja Repini nimelise Maalikunsti, Skulptuuri ja Arhitektuuri Instituudi Peterburis kunstiajaloo ja -teooria alal ning kaitsnud magistrikraadi filosoofias 1996. aastal Eesti Kunstiakadeemias.

    Anu Liivak on töötanud Eesti Kunstimuuseumis aastatel 1977–1991 nooremteaduri, teadussekretäri ja teadusdirektorina ja Tallinna Kunstihoone intendandina aastatel 1991–2002. Alates 2002. aastast kuni 2009. aasta jaanuarini töötas Anu Liivak Soomes Retretti Kunstikeskuse tegevdirektorina.

    Anu Liivak on SA Tallinn 2011 loomenõukogu liige, Rahvusvahelise Kunstikriitikute Assotsiatsiooni (AICA) ja Eesti Kunstiteadlaste Ühingu liige, Soomes tegutseva Tuglas-Seura nõukogu liige. Anu Liivakut on autasustatud Eesti Vabariigi Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

     

    Lisateave:

    EKM kommunikatsioonijuht Piret Mäeniit

    602 6009

    51 906 182

    piret.maeniit@ekm.ee

     

  • Indigolaste jõulueelsed tegemised

    Tartus, Genialistide klubis (magasini 5), 14. dets. 19.00

    Piletid 8.septmebrit 80.-, enne 14. septembrit 100.- ja kohapeal 125.- 

    Tallinnas, Okupatsioonide muuseumis (toompea 8) 21. dets 20.00

    Piletid enne 15. dets. 100.-, enne 21.dets 125.- ja kohapeal 150.- 

    Piletid Piletilevi müügipunktidest ja otse internetist www.piletilevi.ee

     

    www.hot.ee/indigolapsed

    tom@traveller.ee

    58 146 222

     

     

     

  • Täna avatakse Rein Kelpmani näitus “Simultaan”

    Eksponeeritud on nii kunstniku vanemad kui ka uuemad maalid ning pastellid.

    Rein Kelpman sündis 1960. a Tartus. Tema esimene suurem isiknäitus oli 1986. a Tallinna Kunstihoones. Kelpmani loomingu
    üheks olulisemaks märksõnaks on meeliülendavalt isikupärane koloriit, rikkalik värvinägemine. Kunstnikuna on ta aja
    jooksul liikunud figuuridega kompositsioonide juurest rohkem geomeetriliste ja abstraktsete maalide suunas.

    Ülevaate Kelpmani loomingust ja näitustegevusest leiate: www.zone.ee/kelpman

    Näitust “Simultaan” saab Tam Galeriis vaadata 20. detsembrini.

    Tam Galerii (Lootsi 4, Tallinn) on avatud K-L kell 11-18.

  • Eesti filmitootjad ei lepi eelarve vähenemisega

    Eesti Filmitootjate Liit valis oma aastakoosolekul uue kolmeliikmelise juhatuse ja arutas 2009. a riigieelarve filmitootmist puudutavaid kärpeid. Leiti, et olukorras, kus 2007.a on just film esinenud olulisima kultuuriekspordi artiklina, ei tohi aktsepteerida filmitööstuse niigi napi eelarve vähendamist 7% võrra. 

    Eesti filmitootjaid ühendaval erialaliidul on 8 liiget. Liidu eesmärk on eesti filmitööstuse põhialuste tugevdamine ja filmi kui loomemajanduse ühe olulisema valdkonna arendamine. Liidu juhatusse kuuluvad Anneli Ahven (Exitfilm), Piret Tibbo- Hudgins (Allfilm) ja Riho Västrik (Vesilind).

    Lisainfo

    Riho Västrik

    Telefon: 600 9972
    E-mail: riho.vastrik@vesilind.ee

     

  • Pärnus avatakse aastanäitus

    Juba kuuendat korda toimub Pärnu koolkonna suurnäitus Pärnu Kunstihallis 5. 12. 2008 – 05. 01. 2009. Kunstist võib palju rääkida, eriti palju võib rääkida tühja juttu. Tegelikult on kunsti osa ühiskonnas alati olnud nii suur, kui ta parajasti on ja see sõltub väga palju kunstikest endist.

    Aga tänapäeva kunsti kohta on öelnud tabavalt Sogyal Rinpoche: “Vahest on enamiku tänapäeva kunsti piiratuse üks põhjusi see, et silmist on kaotatud kunsti nähtamatu püha päritolu ja eesmärk, vahendada inimestele nägemust nende tõelisest loomusest ja kohast universumis ning teadvustada neile ikka uuesti ja uuesti elu hinda ja lõputuid võimalusi”.

    Loomulikult ei tea me veel kõike, aga üritame ja otsime edasi ja loodame, et see viib meid sammu võrra lähemale sellele, kes me tegelikult oleme. Ja olukorra tõttu, milles me kõik üheskoos oleme on hädavajalik, et me ei peaks vaimset arengut luksuseks vaid eluliseks vajaduseks.

    Näitusel osalevad: Alar Raudoja, Siram,Toomas Kuusing, Jasper Zoova, Bruno Sõmeri, Pusa, Aivar Kurvits, Andrus Joonas.

    Näituse kuraator
    Andrus Joonas

    www.linnagalerii.ee
    Pärnu Linnagalerii

  • Täna avatakse “Skisofreenia”

    Skisofreenia on ühe mehe lugu. See lugu räägib reaalsusest, mida kõik tunneme, aga ka ühest teisest, kummalisemast reaalsusest. Lugu algab päeval, kui mehe elus kõik ootamatult muutub ja kulgeb kaootiliselt läbi seitsme jutustuse.

    Tarmo: “Esitatud katkendid raamatutes on tegelikult roosamanna, et kogu lugu oleks leebem ja teile vastuvõetavam. Skulptuuride kohta ütlen niipalju, et kuna psühhoosis tehtud kunsti on raske teistele arusaadavalt eksponeerida, teen seda kalleid mälestusesemeid kasutades koos triviaalse tarbekaubaga, rekonstrueerimaks emotsioone, mida tahan tollest ajahetkest tänasesse tuua.”

    Siiri: “Minu töö on kõrvalseisja pilgu abil tehtud katse visualiseerida midagigi neist tunnetest, mis tekkisid kuulates Tarmo lugu.”

    Järgmise peatüki pealkiri on “Teraapia”.

    Näitus jääb avatuks kuni 15. detsembrini 2008.

    Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

     

  • Tartu üliõpilasteater mängib Tšehhovit!

    Tšehhovi teatris ei ole häid ega halbu tegelasi, neile kõigile on omased inimlikud nõrkused. Tšehhovi dramaturgiale on omane  näidata inimlikke puudusi kui elu loomulikku poolt. “

    “Naljad armastusest”, mille esietendus toimub pühapäeval 7. XII kell 17 Athena keskuse pööningusaalis, on rahvusvaheline projekt – “Teatralny Koufar On Stage”. Etenduse lavastaja  Sergei Turban on Valgevene Riikliku Ülikooli teatri kunstiline juht ning lavastaja ja ühtlasi ka festivali Teatralny Koufar, milles üliõpilasteater on kahel korral edukalt osalenud, üks eestvedajaid.

    Idee vahetada kahe teatri vahel lavastajaid tuli mõlema teatri poolt: üliõpilasteatri lavastaja Kalev Kudu tõi selle aasta oktoobris Minski  ülikooli teatris välja Daniil Harmsi “Jelisaveta Bami” ja nüüd toob Sergei Turban Tartu üliõpilasteatris lavale komöödia “Naljad armastusest”. Etenduses teevad kaasa sel sügisel teatrisse võetud tudengid ning ka vanemad TÜT tegijad nagu Peeter Piiri, Katrin Kalma, kes osalesid teatri viimastes lavastustes “4.48. Psühhoos” ja “Ninasarvik”, ning Enor Niinemägi (“Sortsid”).

    Esietendus 7.XII kell 17. Järgmised etendused 8., 9. 10. XII kell 19; 14. XII kell 17 ning 16. ja 18. XII kell 19. Kõik etendused toimuvad Athena keskuse pööningusaalis.

    Üliõpilasteatri ja Valgevene ülikooli koostööprojekti toetavad Eesti Kultuurkapital, Tartu Kultuurkapital , Athena keskus ning Tartu ja Valgevene ülikool .

  • Heategevuskontsert “Terve elu terve” 2. XII

     

    Heategevuskontserdil “Terve elu terve” esinevad:
    Pille Lill (sopran)
    Oliver Kuusik (tenor)
    Atlan Karp (bariton)
    Oksana Sinkova (flööt)
    Virgo Veldi (saksofon)
    Piia Paemurru (klaver)
    Harkujärve algkooli laululapsed Ingrid Kajaku juhendamisel Lydia Rahula Poistekoor, kaastegev Tomi Rahula Kaie Kõrbi Balletistuudio õpilased õhtujuht Meelis Kompus (ERR)

    Annetused:
    Pille Lille Muusikute Toetusfond
    Sampo pank a/a 332069700006
    NB! Märksõna „Terve elu“

    AITA KAITSTA MEIE LAPSI LIIKLUSES!
    Aita hankida helkurvestid kooliteed alustavatele lastele!

     

Sirp