Tanel Veenre. Minu kuningriik avatud 2.-25.11.2012

2 minutit

Tanel Veenre
Minu kuningriik
My Kingdom
 
Kunstihoone galeriis 2. – 25. november 2012
 
Samamoodi nagu Jumal hästituntud Oscar Wilde’i muinasjutus “Õnnelik Prints”, oskab Tanel Veenre oma kuningriigis leida üles kõige väärtuslikumad asjad ja anda neile erilise tähenduse. Ta kasutab ühtviisi üllatuslikult ja leidlikult nii neid materjale, mida traditsioonilises ehtekunstis on peetud väärtusetuiks, kui ka vääriskive.
Ehe on võimas instrument. Ta ühtaegu peegeldab ja kujundab inimese identiteeti. Ehtel on tugev sümboolne väärtus, mis näitab positsiooni ja võimu, kuid samamoodi võib ehe oma kandja üle võimust võtta. Ja kuigi oleme alati vähem või rohkem kellegi võimu all, oleme siiski iseenda sisemises kuningriigis vabad langetama otsuseid vastavale südametunnistusele.
Ehet kantakse keha lähedal, kus see ajapikku kasvab meiega üheks ja muutub meie osaks. Ehe võib ühendada kahte inimest, kes on teineteises leidnud südamesõbra. Paaritades Veenre südameid väljenditega “ta elab minu südames”, “südant-lõhestav” või “murtud südamed”, tuleb esile nende keerukus ja ambivalentsus. Veenre peamiselt puidust voolitud südamete seeria annab edasi ka inimsuhete haprust ja ilu. Kunstnik ise on oma sõnumi võtnud kokku järgmiselt: “Me kõik tuleme maailma ja lahkume siit üksinda, kuid ometi püüame siin olles leida endale sõpru, mõttekaaslasi ja armastust.”
Tekst: Eero Kangor
Tanel Veenre on õppinud ehtekunsti Eesti Kunstiakadeemias ja Gerrit Rietveld Akademies Amsterdamis. Ta on loomingut oma esitletud enam kui sajal näitusel ja etendusel ning teda esindavad ehtemaailma tippgaleriid Rootsis, Hollandis, USAs, Saksamaal, Belgias ja Türgis. Hetkel töötab Veenre Eesti Päevalehe kultuuritoimetajana, õppejõuna Eesti Kunstiakadeemias ning vabakutselise kunstnikuna.
 
Kunstihoone galerii — Vabaduse väljak 6. SA Tallinna Kunstihoone Fond, tel: 644 2818, http://www.kunstihoone.ee
 
Facebook: Tallinna Kunstihoone

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp