Mare Vindi näitus “Pargimaastikud” Tallinna Linnagaleriis 6.-30.09.2012

2 minutit

Mare Vint
Pargimaastikud 

Tallinna Linnagaleriis 6. — 30. septembrini 2012 

“Park kui nähtus on olnud minu lemmikmotiiv läbi aegade. Park on organiseeritud, inimese poolt korrastatud ja kujundatud loodus, ideaalmaastik, mis on tehtud selleks, et inimene end seal hästi tunneks. See      positiivsus, mis on parki kui nähtusesse sisse programmeeritud, ongi tema fenomen.” 

Nii on Mare Vint enda jaoks sõnastanud käesoleva näituse tähenduse, millele omalt poolt soovin lisada mõningad nüansid. 

Kõigepealt on park fenomen, st tegelikkusel põhinev kujutlus. Park on nii reaalne kui virtuaalne. See on nii füüsiline kui vaimne maastik. Pargist saab maastik, kui kujutleme seda aegruumiliselt -kohana, kuhu on kihistunud mälestused. Nii saab pargist kohtumisruum, kus saavad kokku elavad ja olnud, nii toimunud kui plaanitavad vestlused, muusika ja tants ning kõik need helid, liikumised, lõhnad ja puudutused, mis unustatut aktiviseerivad. Park on poeetiline ruum, kus looduse juhuslikud vormid koos inimese hoolitseva ratsionaalsusega loovad paradoksaalseid kooslusi, mis tunduvad meile loomulikud ja emotsionaalsed. Kohtumisi salvestav poeetiline pargimaastik saab pühitsetud ruumiks, mis peidab endas intiimseid saladusi, poeesia ratsionaalsust ja mõistlikkuse paradokse. Pargimaastiku avastamiseks tuleb ette võtta hermeneutiline teekond, mis on täis lõputuid võimalusi uute vaatenurkade avamiseks ja üllatustega kohtumiseks. 

Mare Vint on pargimaastikena välja pannud viimasel neljal aastal valminud  must-valged tušijoonistused lõuendil. See on aeganõudev tehnika, mis nõuab visa kannatlikkust, enesedistsipliini, mõttepingutust ja juhuse austamist. Tulemus on ühtaegu efemeerne ja konkreetne. Efemeersus annab kujutatud ideaalmaastikule ja arhitektuursetele vormidele metafüüsilise mõõtme, mis soodustab vaataja subjektiivseid konnotatsioone. Samal ajal on Vindi joonistuste lähtekohaks konkreetsed fotod ja mälestused, mis muundatakse kõigest ülearusest puhastatud pildiruumiks. Sidet loodusega rõhutab näitusesaali toodud roheline elupuu — kunstnik ja tema looming moodustavad loodusega ühtse terviku. 

Tekst: Eero Kangor 

Info: Mare Vint, tel: 50 37 628 

Näituse avamine 19. septembril kell 16.

Näitus on avatud Tallinna Linnagaleriis 30. septembrini.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvuskultuuri Fond ja Eesti Kunstnike Liit.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp