Läti rahvusliku käsitöö näitus “MEIE” Vana-Võromaa Kultuurikojas

3 minutit

Läti Rahvuskultuuri Keskus
Läti rahvakunsti käsitöönäitus „Meie“
03.02 – 30.03.2024
Näituse avamine 03.02 kell 12.00

Läti rahvakunstinäitus „Meie“ Vana-Võromaa Kultuurikojas on väike osa 2023. aasta suvel Riias toimunud samanimelisest näitusest „Mēs“. See oli osa Läti XXVII üldlaulu- ja XVII tantsupeo sündmustest. Näitus oli avatud ainult kuu aega, kuid seda jõudis külastada 15 000 inimest. Näitus kinnitas taas, et rahvakunstil ja käsitööl on eriline osa rahvuslikus identiteedis. Rahvakultuuripärand ei ole pelgalt muuseumides talletatu. See on ka kaasaja meistrite katkematu loovtegevus. Nende loodud esemed leiavad koha tänapäeva olmes ja sisustuses.

Näituse kontseptsiooni aluseks olid neli mõistet – ALLIKAD, TEGIJAD, KOOL ja TÖÖ. Meie soov oli näidata rahvakunsti ja käsitöömeistrite inspiratsiooniallikaid – arheoloogilist ja etnograafilist pärandit. Samuti soovisime tutvustada mitmekülgseid ameti omandamise ja oskuste täiendamise võimalusi ning esitleda meie rahvakunsti- ja käsitöökollektiive ja nende liikmete viimase viie aasta (2018–2023) loomingut.

ALLIKAD. Ühised tavad, kombed ja oskused on vorminud meid rahvuseks. Läti muuseumide varasalvedes on hoiul arheoloogiline ja etnograafiline pärand muistsetest aegadest unifitseerimis- ja globaliseerumisajastuni. See on kui selge vee allikas janusele innustuse ja inspiratsiooni otsijale.

TEGIJAD on rahvakunsti- ja käsitöömeistrid ning nende loovühendused. Nad on rahvakunstipärandi ja oskuste järjepidevuse hoidjad ning loomingulised arendajad.

KOOL, KOOLKOND. Kus ja kuidas käsitööd õppida? Kus ja mida õpivad kangrud, keraamikud, sepad, kullasepad, nahakunstnikud, punujad, kudujad ja paljud teised? Vastus on: loomingulistes ühendustes, kunsti- ja käsitööringides, ameti- ja disainikoolides, oma peres. Näitusel on eksponeeritud nii elukestvas kui ka haridusõppes valminud tööd. Esile on toodud erinevad ametid ja mitmekesised töövõtted. Haridus, pärand ja ametioskused on kui sild vanast uute, muistsest tänapäeva.

TÖÖ. Meie esemetes nähtavaid mustreid ja kirju kohtab ka teiste rahvaste loomingus. Oleme neid näiliselt ainult endale omaseid koidutähti ja tuleriste kohanud nii Jaapanis, Peruus, Marokos kui ka Argentinas. Aga on töid, mille otsa vaadates näed just Läti pilvi ja taevast, niite ja laasi, jõgesid ja järvi ning merekaldaid.

Rahvakunsti rikkuse esitlemine polnud ainuke näituse eesmärk – seda täiendasid videomaterjal ametitavadest ja meistritest ning praktilised nõuanded.

Vana-Võromaa Kultuurikoja näituse on kujundanud osa Riia näituse kunstilisest töörühmast: Mārtiņš Heimrāts, Baiba Vaivare, Juris Leitāns, Artis Gulbis.

Näitusel on esindatud ka Riia kunsti ja meedia rakenduskõrgkooli, Rēzekne disaini- ja kunstikeskkooli ja Daugavpilsi disaini- ja kunstikeskkooli Saules Skola õpilaste tööd.

Näitust korraldab Läti Rahvuskultuurikeskus.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Vana-Võromaa Kultuurikoda
Katariina allee 11, Võru

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp