Henrik Visnapuu auhind Tiina Kirsile

2 minutit
Kirjandusteadlane Tiina Kirss

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ) kuulutas 2. jaanuaril välja Henrik Visnapuu auhinna tänavuse laureaadi. Auhinna pälvis kirjandusteadlane Tiina Kirss mahuka ja mitmekesise elutöö eest.

Tiina Kirss on üles kasvanud USAs ja saanud sealses Michigani ülikoolis doktorikraadi. Alates Eesti taasiseseisvumisest on ta end pühendanud eesti kirjanduse ning eestlaste pärimuse uurimisele, õpetamisele ja tutvustamisele Eestis ja välismaal. Ta on olnud eesti kirjanduse ja mõtteloo professor Toronto, Tallinna ja Tartu ülikoolis ning töötab praegu Eesti kirjandusmuuseumis vanemteadurina.

Tiina Kirss on uurinud Jaan Krossi, Marie Underi, Aino Kallase, August Kitzbergi, Friedebert Tuglase, Viivi Luige, Ene Mihkelsoni jt loomingut, samuti avaldanud käsitlusi eesti naiskirjanduse ja kultuuriloo, pagulaskirjanduse ning mitme kirjavahetuse kohta. Esinduslik valik Kirsi töid on ilmunud raamatus „Sõel“ (2018). Ühtlasi on Kirss olnud mitme eesti kirjandust tutvustava ingliskeelse kogumiku toimetaja. Kirjandusteoreetikuna on Kirss vahendanud feministlikku ja postkoloniaalset mõtet. Kirsil on suured teened ka eesti elulugude uurimisel ja avaldamisel. Kirsi käe all doktorikraadini jõudnud noored teadlased iseloomustavad teda inspireeriva juhendajana.

Henrik Visnapuu auhind asutati 1952. aastal kirjandusalase tunnustusena. Seda anti välja enam kui pool sajandit – kuni auhinnafondi loojate lahkumiseni. Pärast katkestust otsustati 2020. aastal auhind taastada ning seejuures hakata tunnustama kultuuritegevust laiemalt. Taastatud auhinna esimene laureaat oli Elin Toona.

Visnapuu auhinda annavad ühiselt välja ERKÜ, Eesti Kirjanike Liit ja Luunja vallavalitsus. Tänavu kuulusid žüriisse Epp Annus, Jürgen Rooste ja Toomas Liivamägi. Kandidaate esitati seitse.

Auhind antakse Tiina Kirsile üle 2. veebruaril kell 18 aktusel Tallinna Kirjanike Majas. Üritust saab jälgida ka veebi kaudu.

Rohkem infot leidub ERKÜ veebi­lehel www.estosite.org.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp