Adamson-Ericu Kreeka-ainelised maalid Kreeka suursaatkonnas

2 minutit

Adamson-Ericu muuseumi direktor Ülle Kruus kommenteerib sündmust nii: „Idee tähistada selle hommage’iga Kreeka suursaatkonna ruumides kunstniku surma-aastapäeva ja temanimelise muuseumi 26. sünnipäeva sündis kohtumisel suursaadiku Polydore Kokonasega tema residentsis käesoleva aasta sügisel laiema eesmärgiga arendada Kreeka ja Eesti kunstisuhteid.”
1933. aasta lõpust kuni 1934. aasta suveni viibis Adamson-Eric Kreekas ja sel perioodil valmis enam kui 20 maali ning joonistust. Neid teoseid analüüsides on kunstiajaloolased ja kriitikud leidnud, et kunstniku käekirjas toimus vabaõhumaali viljelemise toimel oluline muutus. Adamson-Ericu maalides jääbki edaspidi domineerima tundlik värvimeel ja isikupärane käekiri, millel on kokkupuutekohti hilisimpressionistliku maalilaadiga. Näitusel eksponeeritavad Adamson-Ericu (1902–1968) õlimaalid reflekteerivad Kreeka reisil kogetud sisemisi kunstilisi otsinguid, mis süvenevad Ateena kui kultuuriliselt paljukihilise linna erinevatesse objektidesse ja nende ümber olevasse keskkonda. Värvide ja faktuuri nüansirikkus ning motiivide ebatavaline rakurss veenab vaatajat, et kunstnik valis hoolikalt kohti, kus segamatult vabaõhumaali harrastada. Valik on ruumimahtu arvestades keskendunud Kreeka t esitlevatele põhiteostele Eesti Kunstimuuseumi ja Adamson-Ericu muuseumi kogudest. Hellase kultuuriga kokkupuutest sündinud jõulist mõju on tunda järgnevatel aastatel ka kunstniku tarbekunstialases loomingus.

Kreeka suursaatkond asub Tallina südalinnas Pärnu mnt 12 / Suur-Karja 20 II korrusel ja väljapanekut saab külastada 2.–4. detsembrini konsulaarosakonna lahtiolekuaegadel 11.00–15.00

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp