MUUSEUMIAASTA. Maakonnamuuseumide reform on toores

2 minutit

Ekspertkomisjon on seni pidanud ainult kaks töökoosolekut. Arutelude tulemusena on saanud selgeks, et maakonnamuuseumide  senise süsteemi likvideerimine toob kaasa palju keerukaid probleeme. Neljateistkümne muuseumi ja rohkem kui kahesaja oma piirkonnaga tihedalt seotud kultuuritöötaja tegevuse lõpetamine on seotud väljakujunenud võrgustiku lõhkumise riskiga, kiirustamisest tingitud valearvestused nõrgestavad muuseumide sidusust oma paikkonnaga. Siiani pole õnnestunud saada kavandatud ümberkorralduse sotsiaalkultuuriliste, regionaalsete, sotsiaalsete ja majanduslike mõjude süsteemset ja terviklikku ülevaadet. Senise olukorra analüüs, uue struktuuri riskide hindamine, juhtimis- ja finantseerimisskeem  on alles algusjärgus. Puudub ka reformi läbiviimisega kaasnevate kulude finantsanalüüs.

Komisjoni arvamused läksid lahku: ühele poole jäid liitmuuseumi moodustamist nõudvad ametnikud ja teisele muuseumide esindajad. Esimesed toetavad ülalt alla moodustatud suurorganisatsiooni loomist, teised lähtuvad aga veendumusest, et jätkusuutlik koostöö peab põhinema ühistel huvidel ning olema vabatahtlik. Sellisel alusel koostöö perspektiivse vormina pakkus maakonnamuuseumide koostöökogu ekspertkomisjonile arutamiseks välja muuseumide kompetentsikeskuse  loomise idee. Senise maakonnamuuseumide süsteemi kõrvale rajatava muuseumide kompetentsikeskuse pädevus võimaldaks alustatud reformist kasu saada kogu Eesti muuseumimaastikul. Kompetentsikeskuses lahendataks eelkõige neid küsimusi, mille koordineerimist vajavad kõik muuseumid. 19. ja 20. novembri töökoosolekul õnnestus ekspertidel esimest korda välja öelda oma arvamus reformi variantide kohta. Alustati riskide väljaselgitamise ja põhimääruse eelnõu analüüsiga, püüti jõuda selgusele liitmuuseumi eesmärkide osas, tegevuse  ampluaas.

Tuleb aga siiski tõdeda, et riigimuuseumide reformi läbiviimise põhjendatud ettepanekute esitamiseks on ekspertidel vaja palju rohkem aega. Kiirustamine on lubamatu ning sellel võib olla regionaalsele kultuurielule negatiivne mõju. Ekspertkomisjoni ettepanekute lõpptähtajaks määrati 1. detsember.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp