In memoriam Reet Varblane

3 minutit

Lahkunud on kunstiteadlane, kul­tuuri­­lehe Sirp kunstitoimetaja ja Eesti Kunstnike Liidu Vabaduse galerii galerist Reet Varblane. Reet Varblane lõpetas 1975. aastal Tartu Riikliku Ülikooli ajalooteaduskonna, kus oli toona ainsana Eestis võimalik spetsialiseeruda kunstiajaloole. Tartu ajaloo­õppes rõhutati akadeemilist põhimõtet sine ira et studio ehk „vihata ja poole­hoiuta“ ning Reet Varblase erialase tegevuse aluseks oli see printsiip nii enne kui ka pärast Berliini müüri langemist.

1980. aastatel uuris ta suhteliselt keelatud 1920. ja 1930. aastate kunsti, fookusega avangardkunstnikul Ado Vabbel: tulemuseks 1993. aastal Vabbe kogumik, artiklid TMKs ja Loomingus, magistrikraad. 2020. aasta Kumu ettekandes „Naisekuju Ado Vabbe loomingus“ ühendas Reet Varblane oma varasemad ja hilisemad uurimis­suunad ehk Vabbe loomingu ja feministliku kunstiteooria. 1990. aastate muutuste tuules andis Reet Varblane eesti kunsti­teadusele uued silmad Karin Lutsu loomingu vaatamiseks, märgistades ühtlasi uute vaatenurkade tulekut („Naine topelteksiilis“, kunst.ee 2004, nr 4). Ilmselgelt kandis Reet Varblane sine ira et studio põhimõtte edasi ka kaasaegse kunsti suurte muutuste kajastamisse 1990. aastate algusest peale. Riigipiir avanes ning 1993. ja 1996. aastal Kesk-Euroopa Ülikoolis Prahas ja Budapestis viibides, rahvusvahelistel näitustel käies, stipendiumiga mitmetes riikides kunstiteadlase vaatevälja avardades sai Reet Varblane oma uusi teadmisi jagada eesti keeles nii kirjutistes, kuraatoritöödes kui ka trükiste toimetamisel.

Kiirete kunstimuutuste ajastul asendus teadlase aeglane teekond kiirema reaalajas reageerija ehk kuraatori ja kultuurilehe toimetaja rolliga. Reet Varblane oli 2003. kuni 2012. aastani Tallinna Kunstihoone kuraator-galerist ning kuni elu lõpuni Vabaduse galerii galerist, nagu ka kultuurilehe Sirp kunstitoimetaja, püsides seega kuni viimase hetkeni intensiivse erialase töö sadulas, mis on erakordne. Tema viimaseks kuraatoriprojektiks jäi koostöös Marje Taskaga teostatud võimuteemaline näitus, mis ulatus Võrumaalt Tallinnani ja mis lõpetati 2023. aastal Kadriorus.

Reet Varblase kureerimistöös kajastus ka tema enda perekondlik taust näitusel „Ema ja tütar“ Tartu Kunstimajas 2012. aastal ning „Jahimehe tütar“ 2019. aastal samas. Naise vaatenurga esiletoomine akadeemilises kontekstis tähendas ka vastavate aspektide läbitöötamist isiklikus elus. Kolleegid, kunstnikud, kunstiteadlased jäävad Reet Varblast mäletama leebe ja sõbraliku isiksusena, kes oskas tasakaalustada keerukamaid olukordi ja kes oma vaiksel, sageli märkamatul viisil jäi ikka ja jälle põhimõttekindlaks – eesmärgiga hoida erialane latt kõrgel.

Sügav kaastunne sõpradele ja lähedastele!

Ärasaatmine toimub 9. detsembril kell 12 Tallinna Jaani kirikus.
Pärgi ja lilli palutakse mitte tuua.

Eesti Kunstnike Liit
Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühing
Tartu Kunstnike Liit
Eesti Kujurite Ühendus
Tartu Kunstimuuseum
Eesti Kunstimuuseum
Eesti Kunstiakadeemia
Kultuuriministeerium
Sihtasutus Kultuurileht

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp