Postmodernistlikud individuaalmajad näitusel “Vaprad ja ilusad”

2 minutit

Arhitektuurimuuseumi galeriikorrusel ootab alates 30. novembrist vaatajaid näitus „Vaprad ja ilusad. Eesti eramuarhitektuur 1980. aastatel“ Eesti postmodernistlikust arhitektuurist.

Postmodernistlik esteetika jõudis Eesti arhitektuuriruumi 1970. aastate keskpaiku ja sellest sai 1980. aastaid iseloomustav stiil. Postmodernismi julges ja mänglevas vaimus on meil kujundatud nii ühiskondlikke hooneid kui ka individuaalelamuid.

Kuraator Triin Reidla sõnul leiab postmodernistlikke eramuid pea igas Eesti nurgas. Rotermanni soolalao näituse keskmes on eelkõige neli elamuala, mis on kavandatud 1970. aastate lõpust kuni 1991. aastani: Rehe tänava piirkond Viljandis, nn Arhitekti linnaosa ja Ihaste Tartus ning Ilmandu küla Tallinna külje all.

Näitusel on selle perioodist pärit tuntud eramutest näiteks arhitekt Veljo Kaasiku „Venna maja“ Meriväljal, olümpiavõitja Erika Salumäele kingitud eramu (arhitekt Maire Annus) Pirital, Raine Karbi projekteeritud suurejooneline eramu Nõmmel aga ka näiteks mitmel aastal Viljandi linna Kauni kodu tunnustuse pälvinud maja Kesk-Kaare tänaval (arhitekt Kalvi Voolaid). Fotovaliku leiate SIIT.

Triin Reidla sõnul hakatakse sellegi ajastu arhitektuuriteoseid väärtustama seda suurema tõenäosusega, mida suuremaks kasvab ajaline vahemaa, omal ajal vastakaid tundeid tekitanud elamud on nüüdseks osa meie arhitektuuriajaloost.

  1. aasta 21. aprillini avatud näitus on sissevaade elamute kavandamise, (ise)ehitamise ja kujunemise lugudesse muutlikel 1980.–1990. aastatel ja põhineb Triin Reidla 2020. aastal Eesti Kunstiakadeemias kaitstud magistritööl „Nii kole maja! Postmodernistlikud elamud ja nende väärtustamise problemaatika”. Näitus on loomeuurimuslik osa Triin Reidla doktoritööst Eesti Kunstiakadeemias.

Näitusega kaasnevad kuraatorituurid, koolivaheajalaager, Arhituur kultuuripealinn Tartu 2024 raames ning mitu ekskursiooni.

Kuraator Triin Reidla
Kujundajad Koit Randmäe ja Brit Pavelson
Fotograaf Martin Siplane
Koordinaator Anna-Liiza Izbaš
Täname Eesti Kunstiakadeemiat ja Kultuurkapitali

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp