Barbarite sõda

4 minutit

Iisraeli-Palestiina sõda on barbaarsete tumedate jõudude omavaheline sõda. Iisraeli peaminister Netanyahu tsiteerib vana testamendi kõige verejanulisemaid lõike ja räägib vaenlase täielikust hävitamisest.* Aga müüriga ümbritsetud Gaza sektori kuu aega kestnud brutaalne vaippommitamine just sedasi välja näebki.

Netanyahu vannub hirmsat kättemaksu 7. oktoobril toimunud Hamasi terrorirünnaku eest. Selles rünnakus hukkus umbes 1200 Iisraeli sõdurit ja tsiviilisikut. Ent Gaza sektoris on Iisraeli pommide all kuu ajaga hukkunud üle 10 000 tsiviilisiku neist üle 4000 lapse. Hukkunud on üle saja ÜRO töötaja ja ligi 40 ajakirjanikku. Need sünged arvud on rekordilised. Iisraeli praeguses retoorikas on kogu Gaza sektori elanikkond Hamas ja legitiimne sihtmärk. See on kollektiiv­karistuse ja sõjakuritegude loogika. Gaza sektori elanikke nimetatakse elajateks ja inimesetaolisteks loomadeks. Netanyahu lubadused Gaza sektoris tegutsev militaarne rühmitus Hamas täielikult hävitada sarnanevad Hitleri plaaniga juudiprobleemi lõplikust lahendusest.

Araabia maades olevad Iisraeli vastased aga moodustavad kirju pildi. Ent osa Iisraeli vaenlastest on sama radikaalsed nagu Iisrael ise. Hamasi eripära on see, et tema eesmärk on Iisraeli riik täielikult likvideerida. Iisraeli riik rajati 1947. aastal ÜRO jaotamisotsusega Palestiinasse. Palestiina araablastelt aga arvamust ei küsitud. Hamas ei tunnistagi ÜRO 1947. aasta otsuse legitiimsust ja on eesmärgiks seadnud Iisraeli likvideerimise, et rajada Palestiina riik. Lähis-Idas on veel teisigi usuliikumisi ja riike (näiteks Iraan), kes loodavad Iisraeli riigi maamuna pealt pühkida – nii nagu Iisraelis lubatakse maa pealt kaotada Gaza sektor. Sellises retoorikas öeldakse „Iisraeli pole olemas!“ ja Iisraelist rääkides kasutatakse väljendit „sionistlik entiteet“. Veel kasutatakse loosungit „Jõest mereni!“ Silmas peetakse, et kogu ala Jordani jõest Vahemereni peab saama Palestiina riigiks. Seal asetseb aga Iisrael.

Ent osa araabia maid (näiteks Egiptus) nõuab, et Iisrael lõpetaks vallutatud Palestiina territooriumide okupeerimise, sest need ei ole talle ÜRO 1947. aasta otsusega määratud. Sellises poliitikas räägitakse küll Palestiina vabastamisest, ent mitte Iisraeli likvideerimisest. Optimaalseks peetakse kahe riigi lahendust, millega nähakse ette Palestiina riigi rajamine Iisraeli riigi kõrvale. Sobivaks kompromissiks peetakse 1967. aasta piire.

Iisraeli vastaste leeris on organisatsioon Hezbollah, kes tegutseb Liibanonis, Iisraeli ähvardanud, et kui Iisrael jätkab Gaza sektoris palestiinlaste massilist tapmist, siis hakkab Hezbollah vastuseks massiliselt tapma Iisraeli elanikke. Niisiis lähtuvad mõlemad pooled barbaarsest vendetta ehk veritasu põhimõttest. Ja mõlemad ähvardavad genotsiidiga. Iisraeli praegune tegevus Gaza sektoris ongi genotsiid. Kuigi Iisrael süüdistab demagoogiliselt kõiki oma kriitikuid antisemitismis ja kavatsuses korraldada uus holokaust, siis nii see ikkagi ei ole.

Tutvusin põgusalt inglise keele vahendusel Hamasi, Hezbollah’ ja teiste selliste liikumiste retoorikaga. Hamas ei räägi mitte juutide tapmisest, vaid okupantide tapmisest. See on kokkusattumus, et nende maa okupeerijateks juhtuvad olema juudid. Hamasi antisemiitlikke avaldusi ma pole kohanud. Küll aga kritiseerivad nad sionismi ja mõnikord täpsemalt ultrasionismi vms. Üllatav on see, et terroristlikuks rühmituseks tituleeritud Hamas ei hoople tsiviilelanike tapmisega, nagu terroristid seda tavaliselt teevad. Nad ütlevad hoopis, et tapsid Iisraeli sõdureid, aga tsiviilelanikud said surma kogemata.

Mis pantvangide võtmisse puutub, siis Hamas võttis umbes 200 pantvangi, nende seas hulga tsiviilisikuid, mis on sõjakuritegu. Paraku oli enne sõja algust Iisraeli vanglates üle 5000 palestiinlase, kes olid Iisraeli poolt okupeeritud aladelt ebaseaduslikult arreteeritud. Ka elava kilbi kasutamine on sõjakuritegu. Paraku on ka Iisraeli armee poolt pantvangide elava kilbina kasutamine rutiinne.

Ma pole sattunud lugema Hamasi ähvardusi või plaane Iisraeli riigi kodanikke hävitada. Lugenud olen ainult plaanist Iisraeli riik likvideerida. Hamasi ja teiste selliste liikumiste tekste ja sõnumeid peab siiski lugema araabia keeles. On võimalik, et nende liikumiste ingliskeelsed teated annavad edasi ainult ilustatud fassaadi. Ent analoogiliselt tuleks ka Iisraeli poliitikute tegelikke avaldusi kontrollida heebrea keeles. Inglise keeles ei pruugita kõike otse välja ütelda. Kokkuvõttes sõdivad seal barbarid barbarite vastu, kuigi Iisraelil on väga moodsad relvad. Rahvusvahelist õigust rikuvad mõlemad sõdivad pooled. Arusaamatuks jääb aga see, miks reeglipõhist ilmakorda jutlustav tsiviliseeritud läänemaailm selles barbarite omavahelises võitluses üht poolt toetab ja miks ta ainult teise poole tegevuses terrorismi, sõjakuritegusid ning inimsusevastaseid kuritegusid näeb.

 

* https://www.news.com.au/finance/work/leaders/oldtime-religion-netanyahu-invokes-scripture-as-hamas-fight-becomes-israels-holy-war/news-story/be3a19446c5e151e087e77b20ebdf145 Netanyahu viitas „Samueli esimesele raamatule“, 15.2-15.3, kus on öeldud: „Mine nüüd ja löö Amalekki ja kaota sootuks ära kõik, mis tal on, ja ära anna temale armu, vaid surma niihästi mehed kui naised, lapsed ja imikud, härjad ja lambad, kaamelid ja eeslid!“

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp