Richard Söödi kadunud teosed jõudsid Eestisse

2 minutit

Eelmise sajandi keskel Ameerikasse elama asunud Richard Sööt elas ja töötas New Yorgis, kus valmis enamus kunstniku teostest, sh ka Eesti kunstipublikule tuttavad Matterhorn, Võitlus sarvikuga ja paljud teised rahvusromantilised tööd.  Osa tema töödega on võimalik tutvuda järgmise kuu jooksul Tallinnas klubis Shah ja galeriis Loft, kus näitused jäävad avatuks kuni detsembri lõpuni. Kõikide tööde väärtuseks on hinnatud kaks miljonit krooni, kuid tegelik hind võib oksjonitel veelgi suureneda.

„Minu sugulase Richard Söödi viimane soov oli, et tema tööd jõuaksid Eestisse ja eestlased saaksid nendega tutvuda. Pärast pikki eksirännakuid, sekeldusi tolli ja transpordiga on Söödi maalid nüüd koju jõudnud,“ ütles näituse „Richard Sööt on tagasi kodus“ korraldaja Martin Kumari.

Söödi, nagu ka paljude teiste Välis-Eesti kunstnike loomingus on olulisel kohal rahvusromantism ja eestlusega seotud temaatika.

Richard Sööt (1903-2002) sündis ja kasvas Eestis, kus õppis sisekujundust ja –arhitektuuri, asutas ettevõtte Eesti Tarbekunst ning juhtis Kunstnike Kooperatiivi Dekoratsioonitöökoda. 1944. aastal emigreerus Sööt Saksamaale ja seejärel Ameerikasse. Söödi aktiivne loomeperiood oli USA-s, kus valmis enamus tema töödest.

Richard Söödi maalide näituse avamine toimub 11. novembril klubis Shah, kus on võimalik tutvuda olulise osaga kunstniku erinevatest loomeperioodidest.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp