Eesti Pimedate Liit kuulutab välja tunnustuse „Aasta tegu 2023“ laureaadid

2 minutit

Eesti Pimedate Liit annab täna, 18. oktoobril Tallinna Õpetajate Majas kell 13.00 algaval tänuseminaril tunnustused  Aasta tegu 2023“ neile, kes on aasta kestel oma tegevusega andnud olulise panuse nägemispuudega inimeste elukvaliteedi tõstmisele, rehabilitatsiooni, hariduse,  kultuuri ja spordi edendamisele ning ühiskonnas tuntuse suurendamisele.

Tunnustuse laureaadid on:
Ülar Maapalu
, kes palus oma juubelile kutsutud külalistel teha kingituse asemel annetus Eesti Pimedate Liidule. Selline eraisiku algatus on eriti tänuväärne olukorras, kus liidul on palju ideid ja plaane, millega kõigi Eesti nägemispuudega inimeste elu paremaks muuta, kuid alarahastuse tõttu kõike teha ei saa.
Tallinna Linnateater näidendi „Poiss, kes nägi pimeduses“ lavastamise eest ning etendustel publikule pimedate ja vaegnägijate käsitöö populariseerimise ja Eesti Pimedate Liidule annetuste kogumise eest.
Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus. Tänu Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusele said nägemispuudega inimesed tantsupeo peaproov-etendust "Sillad" nautida kirjeldustõlkega. Kohapeal oli olemas tantsumustrite taktiilsete jooniste raamat.
Eesti Rahva Muuseum näituste „Õige keha, vale keha” ja „Sõnumid kolmnurgas. Näitus Eesti XX sajandi suveniirrätikutest” kirjeldustõlke koostamise ning neile näitustele kirjeldustõlkega giidituuri korraldamise eest.
Saaremaa palverännaku meeskond, kes korraldas matka „Rõõmu retk“, mille osalustasu annetati liikumisaasta puhul pimedatele ja vaegnägijatele liikumistrenažööri ostmiseks.

„Aasta teo tunnustuse väljaandmine muutub järjest keerulisemaks. Eestis lisandub iga aastaga uusi ja ägedaid ideid, inimesi ja ettevõtteid, kes teevad rohkem, kui peab, enam, kui seadused ja reeglid ette näevad. Ja see on suurepärane,“ ütles Eesti Pimedate Liidu juhatuse esimees Jakob Rosin.

„On hea meel tõdeda, et tänases ühiskonnas hakkab aina enam kanda kinnitama teadmine, et kõik inimesed, olenemata nende erivajadustest
peavad saama võrdselt teistega osa nii kultuurisündmustest, muuseumitest, kui ka igapäevastest teenustest,“ lisas ta.

Tunnustus on seotud rahvusvahelise valge kepi päevaga, mida tähistatakse üleilmselt 15. oktoobril. Sel päeval pööratakse ühiskonna tähelepanu nägemispuudele ning mitmesugustele ligipääsetavuslahendustele, mis võimaldavad nägemispuudega inimestel ühiskonnas teiste inimestega võrdselt toime tulla. Eestis on valge kepi päeva märgitud alates 1987. aastast.

Eesti Pimedate Liit on üle-eestiline nägemispuudega inimeste ühingute katusorganisatsioon. Liit kaitseb ning esindab nägemispuudega inimeste huve riiklikul ja rahvusvahelisel tasandil.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp