Esita sõnausele oma roheline uudissõna

2 minutit

Uudissõnade korje Sõnaus ootab sõnu esitama nii oma nime all kui ka soovi korral anonüümselt, samuti on veebilehel eraldi vorm klassidele ja teistele kollektiividele, kes saavad ühiselt sõnu esitada.

Sõnakorjevorm, mis leitav Sõnause veebilehel .

Mõned näited sõnadest, millele otsitakse paremaid vasteid:
kasvuhooneefekt
kliimaneutraalsus
kuivkäimla
liginullenergiahoone
ressursitõhusus
rohepööre
süsinikujalajälg

Sõnakorje kestab 30. novembrini 2023.

Avalik hääletamine toimub 4.–7. detsembrini 2023. Võitjate väljakuulutamine toimub 8. detsembril, keelemees Johannes Aaviku 143. sünniaastapäeval Vabamus

Uudissõnade korje Sõnaus on presidendi kantselei ja Vabamu ühisalgatus, mis toimub juba kolmandat korda ja mida tänavu toetab Euroopa roheline pealinn Tallinn ja Eesti Keele Instituut.

Konkursi kutsus ellu president Toomas Hendrik Ilves 2010 aastal. Võidusõnaks oli siis taristu, mis on laialdaselt kasutuses. Viimasest sõnakorjest on käibele läinud sellised sõnad nagu kaugõpe, sähku, ruumer ja taibutalgud.

2020. aasta sõnakorjel pakutud 4000 sõnast tõstis komisjon esile järgmised sõnad (tähestikjärjestuses) ja nende esitajad:
haaksõna (hashtag) ‒ Andres Soojärv
jutla (chatroom) ‒ pisike sipelgas
kaugõpe (kunagise ülikooli õppevormi asemel nüüd distantsõppe asemel) ‒ Erik Hendrik Liiv, Elisa Carita Meikar, Aino Tonka, Triin Nigul ja Kärt-Katrin Pere.
leidlus (hackathon) ‒ Jaanus Kann
näpikud (nutiseadme näppimise käpikud) ‒ Brigitta Jürimäe ja Külli Nidermann
ruumer (3D-printer) ‒ Sandra Allemann, Janno Juhkov, Maajaam, Oliver Tihanov Tartu Hansa Koolist ning Tallinna 32. Keskkooli 10‒12. klasside ja Mustamäe Gümnaasiumi 4. C õpilased
sähku (elektritõukeratas) ‒ Tanel Kaldma
taibutalgud (hackathon) ‒ Martiina Viil
tujuk (emotikon) ‒ Arko Narits ja Anu Tuulmets
vooglema (striimima) ‒ Anna Milena Linder, Reijo Roos, Pauliine Uint, Kristjan Terase, Marie Udam, Raiko Kõrge ja Oliver Viljamaa

Kuigi Sõnaus kutsus esitama uudisdigisõnu, esitati ka muid ühiskondlikke nähtusi iseloomustavaid sõnu. Neist tõstis komisjon esile järgmised huvitava kõlaga uudissõnad koos esitajatega:
digitigedik (õelaid kommentaare kirjutav inimene) ‒ Kaja Liebert
luinak (lõunauinak) ‒ Tristan Tiisvelt ja Marten Türk
suvasooline (unisex) ‒ Tuuli Reinsoo
sõnasuts (lühike sõnavõtt, liftikõne) ‒ Maiko Martsik
tullu (tuleval aastal, vastandiks mullu) ‒ Margus Ott

Neist esimesed neli sõna said ka Facebookis toimunud rahvahääletusel enim hääli. Ülekaalukalt populaarseimaks sõnaks osutus digitigedik, mille poolt hääletas 4000 inimest.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp