Pealelend

2 minutit

Võistluse instrumentideks on EMTA segakoor, RAM ja EFK, mis teeb võimalikuks esitada professionaalset repertuaari, samas seab aga üles kõrge vastutuskünnise repertuaari omandamisel. 

Elu on näidanud, et konkurss on niiöelda filter, mis sõelub välja tulevased tegijad Eesti muusikaelus. Nimetaksin siinkohal varasemate konkursside auhinnasaajad: Jüri Rent, Arvo Volmer, Andres Heinapuu, Olari Elts, Hirvo Surva, Tarmo Vaask, Mihkel Kütson, Mati Turi, Mihhail Gerts, Risto Joost ja Lilyan Kaiv. Neist kellest kõigist on kujunenud professionaalsed kollektiivijuhid või pedagoogid.  Loomulikult ei näita konkursi lõpptulemus veel dirigendi absoluutset potentsiaali, sest väga palju oleneb sellest, kui palju on tal kogemusi.

Sageli juhtub näiteks, et konkursil teeb kaasa mõni väga andekas noor, kellel oma ea tõttu pole olnud piisavalt kogemust ega ka kokkupuudet professionaalse kollektiiviga. Küll aga näitab konkursi tulemus ära sellel hetkel kõige kaugemale arenenud noored  dirigendid. Konkursist võidavad kõik osalejad: paljud, kes pole võistlustel jõudnud auhinnalistele kohtadele, on praegu asendamatud muusikud meie koorimaastikul. Seekordsel koorijuhtide konkursil esineb üheksa osavõtjat, mis on päris hea näitaja, ehkki näen veel paari tugevat potentsiaalset kandidaati, kes tänase seisuga võistlema ei tule. Põhjuseks võib olla keeruka orkestraalse faktuuriga kohustuslik  finaalvooru teos, Frank Martini Missa topeltkoorile. Usun, et madalseis dirigeerimise erialal on möödas: EMTAs õpib praegu nii palju koorijuhte, kui riigitellimus võimaldab, ning sisseastumisel on korralik konkurents, eriti magistriõppes. Loodame, et juurde on kasvamas nn multitegijaid, kes tegeleksid nii sümfoonilise kui ka kollektiivse vokaalmuusika žanriga! 

Küsinud Kaie Tanner

Konkursi tulemused selguvad pühapäeval, 8. XI kell 19 lõppkontserdil Estonia kontserdisaalis.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp