Telliskivis avatakse varalahkunud fotograafi Anke Elliku näitus „Hetkepüüdmise poeesia“

2 minutit

Reedel, 29. septembril avatakse Telliskivi Loomelinnaku konteineri pop-up galeriis fotograaf Anke Elliku (1987–2022) retrospektiiv „Hetkepüüdmise poeesia“. Näitusel on eksponeeritud 17 mustvalget teost aastatest 2017–2022. Väljapanek on austusavaldus ja ajatu retrospektiiv ühe meeletu elujanuga inimese erilistest tabamustest. Näitusega kutsutakse üles tegema annetust vähiravifondile Kingitud Elu.

„Ankest arenes fotograaf, kes oskas tabada inimesi moel, mis avas nende tõelise olemuse. Eriliselt hästi tabas ta oma töödes just lapsi ja enim armastaski ta portreesid, mis jutustasid oma lugu, süüvisid inimesse ja lõid unikaalse vaatenurga. Anke väärtustas oma loomingus aega ja hetki, mis kannavad endaga kaasas midagi enamat ja inspireerivad aina rohkem elama. Näitusele põhiliini moodustabki hetkelisus ja spontaansed tabamused. Eluajal jõudis ta teha kümneid tuhandeid pilte ja tema pildistamise kõrghetkedeks võib nimetada kõige viljakamaid aastaid 2018–2019. Valitud seitseteist teost annavad edasi nii tema unikaalset silma kui ka annet,“ sõnab näituse kuraator Ave Sophia Tölpt.

Anke Elliku õpetaja, Eesti fotograafia üks eestvedajatest Kaupo Kikkas, tõdeb, et tegu oli süvenenud fotograafiga, kes proovis alati otsida oma teed ja mitte leppida olemasolevaga, mis on juba kellegi teise poolt võetud: „Mulle tundus, et ta alles hakkas oma fotograafilisele teele kohale jõudma, nii et võime vaid püüda ette kujutada kõiki neid pilte, mis elu lühiduse ebaõigluses tegemata jäid“. Kikase sõnul annab Anke meile oma piltide kaudu kätte igaviku teeotsa, mis aitab samal ajal mõista iga hetke olulisust, ning saavutab seeläbi poeetilise mõõtme.

Näitus „Hetkepüüdmise poeesia. Anke Ellik. Retrospektiiv“ on avatud 30. novembrini Telliskivi Loomelinnaku konteineri pop-up galeriis. Annetuse tegemiseks vaata lähemalt: kingitudelu.ee.

Kuraator: Ave Sophia Maria Tölpt

Graafiline disain ja produktsioon: Viktor Gurov

Installeerija: Hans-Otto Ojaste

Tekstid: Ave Sophia Maria Tölpt, Kaupo Kikkas

Algataja: Eike Lepp

Täname: Anke Elliku pere, Benjamin Demelemester, Bianka Soe ja Telliskivi Loomelinnak, Hille Saluäär, Kaupo Kikkas, Krõõt Filippov, kõik piltidel kujutatud isikud ja tegelased

Trükk: Grano

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp