Sõpruse jätkuv peegeldus

4 minutit

Itaalia, Leedu, Läti ja Eesti graafikute näitus „Peegel – näost näkku“ 27. V – 18. VI Itaalias Villa Caldognos ning Tohisool Kohila kunstide koolis kuni 17.  IX. Kuraatorid Valeria Bertesina, (Itaalia osa) ja Inga Heamägi (Leedu, Läti ja Eesti osa).

Caldogno on Veneto maakonna linnake, poolel teel Vicenzast Schiosse. Schios toimuvad hooajast 2013/2014 rahvusvahelised graafika ja kunstnikuraamatu biennaalid „Di Carta. Papermade“. 2015. aastal sai sellel esimese preemia Raul Meel, kelle teoste püsiekspositsioon avati pidulikult järgmise biennaali aegu 9. detsembril 2017 Schio Palazzo Fogazzara 80 ruutmeetri suuruses saalis. Sellel biennaalil esines Meele kõrval üksteist graafikut. Raul Meel on oma värviliste markerijoonistustega („Püramiidid“, 2022) esindatud ka Tohisoo näitusel, mille avamisel loeti talle ette Vicenza UNESCO klubi tänukiri. Palju on teinud Raul Meele loomingu propageerimiseks Itaalias Vicenza ja Padova ülikoolide maailmakirjanduse stilistika õppejõud, luuletaja, kirjandus- ja kunstikriitik Roberto Nassi, kes viibis samuti näituse avamisel.

Rahvusvaheline graafikanäitus „Peegel – näost näkku“ toimus esmakordselt 2017. aastal Vicenzas ja Tallinnas meie rahvusraamatukogus. Sellest võtsid osa itaalia ja eesti graafikud. Kuraatorid olid tollalgi Bertesina ja Heamägi. Sestpeale on neil Vicenza UNESCO klubi toetatavatel näitustel esitatud üle 500 kunstniku töid. Tänavusel, üheksandal näitusel osalevad itaalia ja eesti tegevgraafikud ning debüteerivad leedu ja läti kunstnikud, Riia ja Vilniuse kunstiakadeemia graafika õppetooli juhid ja tudengid.

Pildil Inga Heamägi, Raul Meel, Valeria Bertesina, Padova ja Vicenza ülikoolide maailmakirjanduse stilistika professor, tõlkija, kirjandus- ja kunstikriitik Roberto Nassi ning Leedu suursaadik Raimonda Murmokaitė.

Näitusel on Itaaliast esindatud 30 kunstnikku (mitte ainult Venetost), Leedust ja Lätist mõlemast kaheksa ja Eestist üheksa kunstnikku. Vanemad leedu ja läti graafikud on tuttavad Tallinna graafikatriennaalidelt või muudelt Eestis korraldatud näitustelt. Näiteks Guntars Sietiņši töödest on välja pandud talle iseloomulik, lakooniline metsotinto-akvatinta tehnikas „Rubiku kuubik“ (2021), Juris Petraškevičsilt keeruka joontekoega abstraktne serigraafia „Shell V“ (2021) ja Paulis Liepalt minimalistlike kujunditega sügavtrükis puuplaadid (2021). Leedust on tuttavam sealse graafikakateedri juhataja Marija Marcelionytė-Paliukė (marmoreeringu laadis kujund „Reinkarnatsioon. Pruut“, 2022, serigraafia), eriti aga paistavad silma nooremad kunstnikud Saule Matulevičiutė („Juuresoleku märgid. Soojus“, 2022, linoollõige), Vaiva Kovieraitė-Trumpe („Vaadates taha näete olemasoleva maailma kujutist“, 2021, serigraafia), Jolanta Mikulskytė („Veealused kanjonid“, 2022-2023, lito) jt.

Itaalia kunstnikest osales avamisel peale graafikust kuraatori Valeria Bertesina („Kumb kevad“, 2023, monotüüpia, linoollõige) Silvio Pozzati, kelle värvilised puulõiked ehivad näituse plakatit ja kataloogi. Kõrgtrükis paeluvad veel efektset valgusemõju loova laadiga Pier­angelo Tieri („Summutatud refleksid“, 2022, puulõige) ja Itaaliasse kolinud moldaavlanna Corina Surdu („Külmunud pealispinna all“, 2018, puugravüür). Traditsioonilisi sügavtrükitehnikaid viljelevad itaallased jätkuvalt, enamasti neid kombineerides, heal tehnilis-kunstilisel tasemel, sisemise vabadusega, nii et tekib tahtmine veelgi näha Eestis niisuguste autorite töid nagu näiteks Gabriele Bordignon („Tõstetud mustani“, 2011, ofort, akvatinta), Toni Pecoraro („Kristus“, 2021, ofort), Raffaele Iommi („Sümbolid“, 2021, metsotinto; tema on ühtaegu ka maalija), Cecilia Maran („Lunapark“, 2023, ofort, marmoreering), Erminia Mitrano („Lubadus“, 2023, ofort, pehmelakk, akvatinta), Eleonora Del Giudice („Varjud“, 2021, ofort, kollograafia), Emanuele Convento („Väljapääs/Ootus“, 2023, ofort, pehmelakk, akvatinta, kuivnõel) ning Venezuelast Venetosse asunud Pedro Luis Lava („Maha kantud“, 2022, ofort, akvatinta, segatehnika).

Eesti Vabagraafikute Ühendusest esinevad peale Raul Meele veel Appias Albina (põhiliselt Alicantes töötav Leedu graafik), Inga Heamägi, Kaija Kesa, Gudrun Koppel, Lauri Koppel, Mark Antonius Puhkan, Lembe Ruben-Kangur ja Helen Tago. Huvitavas valikus küündivad eriti esile Helen Tago „Kulg“ (2021, polümeertrükk, reljeeftrükk) ja Inga Heamäe „Hällilaul Mariupolile“ (2023, diptühhon, giclée, linoollõige). Kõik näitusest osavõtjad kingivad ühe või paar teost korraldajatele, Kohila kunstide koolile ja Vicenza UNESCO klubile. Peale Eesti Kultuurkapitali on üritusele õla alla pannud vabagraafikute ühendus ja Kohila vallavalitsus. Aga special thanks Inga Heamäele, eesti graafika rahvusvaheliste sidemete entusiastlikule sõlmijale.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp