Tartu Linnaraamatukogus esineb Mathura

2 minutit

Mathura (Margus Lattik) on mitmekülgne loovisiksus, kelles saavad kokku luuletaja ja kunstnik, tõlkija ja kriitik, muusik ja rännumees. Mathura on loomingulise rühmituse Erakkond liige, tema kirjanikunimi tuleneb huvist India ja laiemalt ida kultuuride vastu. Mathura on avaldanud kuus luulekogu, koostöös Kaido Kirikmäega välja andnud heliplaadi, tõlkinud kirjandust inglise ja hindi keelest, avaldanud esseid ning filmi- ja raamatuarvustusi.

Mathura siiras ja sisenduslikus luules on elu- ja looduslähedust, rahustavat kutset igapäevarutiinist eemale, aga ka sotsiaalseid värve ja eksootilisust. Mathura luulekogu „Kohalolu“ oli 2007. a Eesti Kultuurkapitali aastapreemia nominent, viimati on ilmunud kogud „Inimene on rohi“ ja „Luuletused Atitlani järvelt“ (mõlemad 2008).

Novembris ilmub Mathura uus raamat „Guatemala, maa hing“, mis on kirjutatud kahe kuu vältel rännates Kesk-Ameerika väikeriigis Guatemalas. Raamat põimib endasse muljeid, mõtisklusi ajaloost ja rändamisest ning ka mõningaid kaugel maal kirjutatud luuletusi.
Kohtumisõhtul Tartus näitab autor reisist slaidide ning räägib uue raamatu sündimisest ja värsketest loomingulistest ideedest. Selle vahel tuleb ettekandele ka luulet, nii klaveril kui ilma.

Kohtumisõhtule tulijad saavad vaadata Mathura maalinäitust „Kambium“, mida siiani on esitletud mitmetes Eestimaa galeriides, sealhulgas Eesti Rahvusraamatukogus Tallinnas. Näituse koondnimetus “Kambium” viitab puu kõige õrnemale osale, algkoele puidu ja koore vahel. Mathura jäädvustab olemise neid kihte, mis sarnanevad kambiumile oma olemuslikkuses ja õrnuses. Maalide temaatikale iseloomulikud roigasraamid on valmistanud Meelis Toome. Näitus jääb muusikaosakonna galeriis avatuks 21. novembrini.

Mathura kirjandusõhtuga märgitakse ära Eesti raamatu päeva, mida tähistatakse 20. oktoobril alanud üleriigiliste raamatukogupäevade raames Eestimaa raamatukogudes juba alates 2001. aastast. Üle-eestilised raamatukogupäevad „Rahvas algab raamatust“ kestavad 30. oktoobrini.
Tartu Linnaraamatukogu ürituste kava on väljas kodulehel aadressil www.luts.ee

 www.hot.ee/mathura

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp