„Kujutav kunst Tartus 1960. aastatel” Tartu Kunstimuuseumis

2 minutit
Ilmar Maalin „Siniste pisarate org“ (1968).

Alates 16. septembristi saab Tartu Kunstimuuseumis külastada näitust „Kujutav kunst Tartus 1960. aastatel”.

Näituse ajendiks oli Tartu kuulsus Eesti maalikunsti pealinnana vähemasti 1960. aastate lõpuni, mil hakati rääkima tugevate noorte maalipõlvkondade esilekerkimisest Tallinnas. Tartusse sõideti Tallinnast bussidega, et vaadata alates 1955. aastast toimunud Tartu kunsti aastanäitusi või kunstnike isiku- ja grupinäitusi, mida Tartu Kunstimuuseum korraldas.

Telliskivihoone aadressil Vallikraavi 14 – kunstimuuseumi asupaik 1945. aasta lõpust 2018. aastani – oli koht, kuhu kunstisõbrad Tartus kõigepealt sammud seadsid, aga uuema kunsti näitusi ja isikunäitusi hakkas järjest tihedamini korraldama ka 1959. aasta lõpul valminud Tartu Kunstnike Maja (tänane Tartu Kunstimaja).

Tartu kunsti uuenemist seostati tollal esmalt muuseumi esimesest, 1964. aastal korraldatud grupinäitusest osavõtjatega – Efraim Allsalu, Kaljo Polli ja Ilmar Maliniga. Allsalu ja Polli loomingus olid 1960. aastad kõrgaeg. Malini kõrval, kelle kunst arenes sürrealismi suunas, paistsid radikaalsemate suundumustega – abstraktne ekspressionism, assamblaaž, op-kunst, pop-installatsioon – silma Lola Liivat-Makarova ja Kaljo Põllu.

Tartu maalikunsti panus „kuldsete kuuekümnendate“ Eesti kunsti on väga suur. Selle kõrval mõjuvad skulptuur ja graafika tagasihoidlikumalt juba neid žanre viljelenud kunstnike arvu poolest. Siiski väärib rõhutamist, et ka oma viimastel eluaastatel jätkas intensiivset tööd suur kujur Anton Starkopf ning Eesti skulptuuri traditsioone arendasid tema, Johannes Hirve ja Martin Saksa käe all Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis õppinud skulptorid. Graafikas hakkas Helgi Hirve kõrval esile kerkima Kaljo Põllu. Ülo Soosteriga seotud nn Tartu sõpruskonda kuuluvad kunstnikud äratasid näitustel küll tähelepanu, ent nende loomingu radikaalsemat osa hakkas laiem kunstipublik nägema alles alates 1970. aastate isikunäitustest ja nende koht 1960. aastate kunstiuuenduses on määratletud viimaste aastakümnete ekspositsioonides ning uurimustes. Tartu kunsti ilme määrasid 1960. aastail alles sõja eel ning ajal Pallase lõpetanud kunstnikud, kellest osa – Aleksander Vardi, Alfred Kongo, Elmar Kits jt –  elas 1960. aastatel üle teist loomingulist õitseaega.

Kuraator: Mai Levin
Kujundaja: Mari Kurismaa
Graafiline disain: Inga Heamägi
Koordinaator: Kristlyn Liier

Teoste laenajad näitusele:
Eesti Kunstimuuseum
Eesti Rahva Muuseum
Tartu Kunstimuuseum

Täname: Ivar-Kristjan Hein, Darja Jefimova

 

Näitus jääb avatuks kuni 25.02.2024.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp