Pealelend: Aarne Saluveer

2 minutit

Uut muusikat ja äratundmisrõõmu pakub novembri lõpus  etenduv kooli 90aastast lugu käsitlev muusikalavastus nukuteatri laval: Villu Kanguri stsenaarium Reeda Tootsi lavastuses ja Siim Aimla muusikajuhina panevad taas omas ajas tegutsema Mihkel Lüdigi, August Topmani, Veljo Tormise, Georg Otsa, Olav Ehala ja paljud teised, kes on meie koolis õpetanud ja õppinud. Bigbänd koos nimekate solistidega toetab oktoobris heategevuskontserdiga vähihaigeid. Koostöös  Eesti Kontserdiga kõlab detsembris neljas kontserdimajas kooli sümfooniaorkestri, ETV tütarlastekoori ja tuntud solistide esituses Mikk Murdvee taktikepi all Raimo Kangro „Saabastega kass”.

Kooli füüsiline asetsemine jätkuvalt kohas, kus eesti muusikaharidus 90 aastat tagasi tekkis, on kurioosne – tänapäeva mõistes tehakse imet täiesti sobimatutes tingimustes. Maksimaalselt paar-kolm  aastat on võimalik veel praegustes oludes toimida, siis vajab hoone taas tõsisemat remonti. Oleme juba aastaid pingutanud uue maja nimel, kus saaks korraldada rahvusvahelisi konkursse, anda avalikke kontserte ja luua muusikaõppuritele tingimused suurvormide esitamiseks. Üht-teist on tänaseks saavutatud: olemas on krunt Tallinna kesklinnas Pärnu maantee ja Liivalaia ristmiku piirkonnas, Hansapanga taga. 

Arhitektuurikonkurss võib alata! Koostöös kolleegidega on tänaseks käivitunud ka kooli õppekavade sisu kaasajastamine, uuendamisel on nii põhimäärus kui arengukava. Peamine on jõuda sellise õppemahtude ja -tegevuse vormide kombinatsioonini, mis võimaldaks meie lõpetajatel olla edukas kaasaegne muusik. See tähendab avaramat maailmatunnetust ja muusikatehnoloogiaga kursisolemist.  Näeme loovuses väärtust ja loome pidevalt juurde valikuvõimalusi. Hiljuti avasime kompositsiooni eriala ja sellest sügisest oleme valmis õpetama teist väga olulist elukutset – klaverite häälestajahooldusmeistri ametit. Siiani pole riik selle eriala spetsialiste regulaarselt koolitanud. Märkimisväärne uuendus haridusmaastikul on ka tasuline õpe, mille vastu pidevalt elavat huvi tuntakse. Alates  oktoobrist saab iga soovija õppida Otsa koolis mitmeid instrumente ja muusikateooriat – muusika muutub inimestele lähedasemaks ja kättesaadavamaks. Muusika on inimõigus ja seetõttu eluks vajalik nagu toit ja õhk. Pidustused on vaid põhjus vaadata muusika kui eesti kultuuri olulise osa funktsioneerimisele juurtest ladvani, kuivõrd hästi on tagatud muusikahariduse kättesaadvus siin maal sündinud  maailmakodanikele XXI sajandi alguses.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp