Kümme miljonit eurot loomeettevõtete arenguks

3 minutit

Loomeettevõtjatel on kuni 2027. aastani võimalus saada toetust ekspordivõimekuse arendamiseks ning strateegiliste arenguplaanide elluviimiseks, samuti toetatakse loomeettevõtlust toetavate tugiteenuste osutamist. Valdkonna arenguks suunatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest ja toetuse saajate omafinantseeringuna kokku ligi 10 miljoni eurot. 

„Meie kultuur pole kõrge väärtusega vaid meile, vaid on ka kõrge ekspordipotentsiaaliga. Meie majanduses on kultuur oluline lüli ja protsess, loomemajandus nügib tagant teisi majandusharusid ja on meie visiitkaart rahvusvahelistel turgudel. Ettevõtlikud loomeinimesed vajavad riigilt mitte ainult rahalist tuge vaid ka tugiteenuseid, mis annavad väärt ideedele hea hoo sisse. Kui ettevõtjal pole kasvufaasis vajalikku tuge, võib siht kaduma minna ning Eesti loomemajandusmaastik heast algatusest ilma jääda. Ja nii jääb kultuurist saadav tulu – ning seda on seal ohtralt – saamata,“ ütles kultuuriminister Heidy Purga.

Loomeettevõtjatele tugiteenuste pakkumiseks, nende arenguplaanide elluviimiseks ning ekspordivõimekuse kasvu toetamiseks on perioodil 2021–2027 kavandatud 7 miljonit eurot Euroopa Regionaalarengu Fondist. Kohustusliku omafinantseeringu tagavad taotlejad ja tugiteenuste kasutajad vähemalt 3 miljoni euro ulatuses.

Strateegiline arenguplaan on tegevuskava, kus on ära toodud ettevõtja eesmärgid, rahalised vajadused ja allikad, kavandatud muudatuste tähtajad ning üksiktegevuste seosed teiste tegevustega. Arenguplaanide elluviimise toetamise raames toetatakse muu hulgas uute ja senisest kõrgemat lisandväärtust loovate ärimudelite rakendamist, kõrgema lisandväärtusega toodete, teenuste või tehnoloogiate turule viimist ja arendamist ning organisatsiooni protsesside, näiteks müügi või turunduse edendamist.

Ühtlasi toetatakse kasvupotentsiaaliga loomeettevõtjate ekspordivõimekuse arendamist. Toetatakse tegevusi, mille raames hangivad ettevõtjad kontakte, osalevad rahvusvahelistel kontakt- ja turundusüritustel ning messidel, koolitustel ja arenguprogrammides, arendavad tooteid ja teenuseid ning sisenevad uutele välisturgudele või kasvatavad olemasolevate sihtturgude müügimahte.

Samuti toetatakse loomeettevõtluse arenguks tugiteenuste pakkujaid, kes osutavad piirkonna või valdkonna turutõrkest, nõudlusest ja potentsiaalist lähtuvaid tugiteenuseid. Ettevõtlusinkubatsiooni ja arendusteenuste kasutamine peaks suurendama loomeettevõtjate ettevõtluseks, ekspordiks ja välisturgudel laienemiseks ning ärimudeli arendamiseks vajalikke teadmisi ja oskuseid.

Loomeettevõtluse arengut toetati ühtekuuluvuspoliitika fondidest ka aastatel 2014–2020. Perioodi toetuste tulemuslikkuse hindamine näitas, et toetatud tegevused panustasid tööjõu tootlikusse ning lõid lisandväärtust. Pea kõigil hindamise käigus küsitletud ettevõtetel aitas ekspordivõimekuse kasvatamisele suunatud projekt tõsta ettevõtte konkurentsivõimet, kolmveerandi hinnangul tõstis see käivet ning rohkem kui poole hinnangul lisandväärtust ja kasumit. Kokku nimetati 40 erinevat riiki, kuhu toetuse abil eksportimist alustati.

Toetuse taotlemise võimalused avanevad järk-järgult, taotlusvoorud viib läbi Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus. Kultuuriministri poolt kinnitatud toetuse andmise tingimustega saab tutvuda Kultuuriministeeriumi kodulehel: määrus ja seletuskiri.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp