Kultuuriministeerium toetab Eesti loovuurijaid pea poole miljoni euroga 

2 minutit

Kultuuriminister Heidy Purga allkirjastas käskkirja, millega toetatakse kunsti-, disaini-, muusika-, audiovisuaal-, etenduskunstide, arhitektuuri- või kirjandusvaldkonnas tehtavaid loovuurimusi kokku 460 000 euroga.

„Loovuurimus on väärtuslik meetod, mis aitab jõuda uute teadmiste ja avastusteni, et paremini kultuuri mõtestada ja valdkonda arendada ning avardada arusaamist loomevaldkonna ja loovisikute rollist. Uurides igapäevaseid kultuurinähtusi, nagu publiku suhet loojatega või emotsionaalse disaini tähtsust toodete eluea pikendamiseks, leiame uusi vaatenurki, kuidas kultuuri ühiskondlikku mõju laiendada,“ rääkis kultuuriminister Heidy Purga.

Loovuurimus on loometegevusel põhinev uurimistöö, mille eesmärk on luua uusi teadmisi, kultuurivorme, loome- ja uurimismeetodeid või -tehnikaid ning panustada seeläbi eesti kultuuri ning ühiskonna ja majanduse arengusse. Toetuse kasutamise tulemusel peab valmima loomepraktika või teos, loomeprotsess (näiteks tehnoloogiate, materjalide, mudelite, prototüüpide arendused), toode või teenus ning nende loomisel tekkinud uut teadmist edasi andev ja avav kirjalik analüüs.

Taotlusvooru laekus kokku 28 taotlust. Tartu Ülikool ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia said mõlemad toetust kahe, Eesti Kunstiakadeemia viie ning nii Tallinna Ülikool kui ka Eesti Kirjandusmuuseum ühe loovuurimusliku projekti elluviimiseks.

Näiteks sai toetust projekt, mis käsitleb publiku kaasamise ja arendamise võimalusi ja väljakutseid etenduskunstides ning seto mitmehäälse laulu alternatiivse noodikirja abil õpetamise projekt. Samuti toetatakse näiteks projekti, milles uuritakse läbi loomeprotsessi interjööris kasutatavate materjalide mõju ruumis viibijate füüsilisele ja vaimsele tervisele ning otsitakse, kuidas leida innovatsiooni abil lambavillale rakendust väljaspool traditsioonilisi villakasutuse valdkondi.

Kõigi toetatud projektidega saab tutvuda kultuuriministri käskkirjas.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp