Teaduste akadeemia kuulutab välja kolme akadeemiku valimised

2 minutit

Eesti teaduste akadeemia kuulutab välja uute akadeemikute valimised tehnikateaduste, biomeditsiini ning etnoloogia ja folkloristika valdkonnas.

„Nii Eesti kui ka meie teadusruum on paljude teiste riikidega võrreldes päris väikesed,“ märkis teaduse akadeemia president Tarmo Soomere. „See ei sega meid olemast suured vaimult. Eesti teaduste akadeemia täidab nii klassikaliste loodusteaduste akadeemiate, arstiteaduse, tehnikateaduste, põllumajandusteaduste ning humanitaar- ja sotsiaalteaduste akadeemiate ülesandeid. Akadeemia missioon on pakkuda riigile parimat teavet riigi ees seisvate keerukate ülesannete lahendamisel. Seetõttu valitakse akadeemiasse väga erineva profiiliga tippteadlasi.“

Teaduste akadeemia liikmeks võivad saada Eesti kodanikest teadlased, kel on väljapaistvaid saavutusi uurimis- ja arendustöös ja kes on oluliselt arendanud teadust oma valdkonnas, ning väljapaistvad Eesti loomeisikuid, kes on andnud olulise panuse Eesti vaimukultuuri.

Uued akadeemikud valitakse teaduste akadeemia üldkogu istungil, valimisel on õigus osaleda kõigil akadeemikutel. Akadeemikukandidaatide esitamise õigus on akadeemikutel, Eesti ülikoolide ning positiivselt evalveeritud teadus- ja arendusasutuste teadusnõukogudel või nende funktsioone täitvatel esinduskogudel, teadusseltsidel ja loomeliitudel. „Peame väga oluliseks, et akadeemia liikmed oleksid tunnustatud ja austatud ennekõike oma kolleegide seas,“ lisas president Soomere.

Teaduste akadeemia ootab kandidaatide eluloolisi ja tähtsamate teadustööde materjale ning sobivuse põhjendusi 2. oktoobriks 2023. Esitatud kandidaadid avalikustatakse pärast nende kinnitamist akadeemia juhatuse poolt. Ajavahemikul 23.–25. oktoober toimub konverents, kus kõigil kandidaatidel on võimalus ennast ja oma teadustööd avalikkusele tutvustada. Valimised toimuvad 6. detsembril.

Rohkem infot leiab veebilehelt https://www.akadeemia.ee/akadeemia/akadeemikute-valimine/.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp