Eesti Rahvaluule Arhiiv ootab sauna-aastal jagama oma saunalugu

2 minutit
Suitsusauna kütmine jaanilaupäeval 1992 Maarja-Magdaleena kihelkonnas, pildistanud Mall Hiiemäe. ERA, Foto 15052.

Laupäeval, 10. juunil tähistatakse Eestis üldrahvalikku saunapäeva.

Eestlasi on kaua aega tuntud kui saunarahvast, kellel on sügavad saunatraditsioonid. Saun on olnud oluline osa Eesti kultuurist ning meie soovime koguda erinevaid lugusid, mis seostuvad saunaga. Ootame saunasõpradelt lugusid, mis kajastavad erinevaid kogemusi, räägivad saunatamise kombestikust, saunast kui tervendavast rituaalist, lugusid, mis kajastavad saunavestlusi ja koosviibimisi, erinevat pärimust ning uskumusi, kus saun on saanud püha paiga oreooli.

„Saun on paik, mis ikka olnud pärimuslikult kahe maailma piiril“, ütles üks kogumise eestvedajaid, Eesti Rahvaluule Arhiivi juhataja Risto Järv. „Ka meie ei piiritle väga täpselt, mis see saunalugu olla võib. Ootame lugusid saunast kui ka lugusid, mis on kuuldud või räägitud saunas.

Saunalood võivad olla nii õpetlikud kui naljakad ning ka südamesse läinud tõsisemad lood. Saunas räägitud lugu võib puhastada, nii nagu puhastab saun – ootame ka neid lugusid.“

Saunalugusid kogutakse muuseumide ühises veebikeskkonnas rahvalood.ee – nii on kõik kirjapandud lood kohe kõigile nähtavad. Teele võib saata ka rohkem kui ühe loo ning kes ei soovi, ei pea oma nime avaldama.

Võistlusel lähevad arvesse lood, mis on postitatud kuni 31. detsembrini 2023 ning varustatud autori andmetega. Kõik kogutu säilitatakse Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivis.

Parimad saunalood saavad ka premeeritud.

Saunateemalise kogumisvõistluse info ja juhised: https://rahvalood.ee/lood/minu-saunalugu/

Aitame kaasa Eesti saunatraditsiooni hoidmisele ning meie kultuuripärandi rikastamisele.

Soputa kondid saunas pehmeks ning pane oma saunalugu kirja!

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp