Avalik kiri

2 minutit

Professionaalsetest keelpillimängijatest koosnev TKO on end 16 hooaja jooksul tõestanud nii Eestis kui piiri taga, eeskätt edukatel kontserdireisidel koos Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tõnu Kaljustega, aga samuti rahvusvahelist tähelepanu äratanud plaadistustega mainekale firmale ECM .

Erilist tähelepanu on pälvinud TKO viimased hooajad. Suurepäraseid kontserte  on antud ka ilma dirigendita, suunavateks solistideks Pietari Inkinen, Kristjan Randalu, Reinut Tepp ja Harry Traksmann. Sellist suveräänset koosmängu ei suuda pakkuda kaugeltki iga orkester!

Parimad solistid ei anna kokku veel parimat orkestrit. Kollektiivi üheshingamine vajab sobivate mängijate pikaajalist koostööd ning tekib alles mitmete aastate või hooaegadega. On vaja ühist tunnetust, ühist  mõtlemist, lähedast muusikalist maailmavaadet. Need kvaliteedid on TKO-l olemas. Sellest lähtudes arvamegi, et ei tohi kiirustades, n-ö korralise konkursi korras lõhkuda 16 aasta jooksul üles ehitatud ja ühtselt tegutsevat kollektiivi, tehes ennatlikke otsuseid selle orkestri tuleviku suhtes.

Seepärast teeme jõulise ettepaneku hoida olemasolev ja suurepäraselt toimiv kollektiiv koos, ennistades senised töölepingud,  ja istuda läbirääkimiste laua taha, et leida tekkinud olukorrale rahumeelne ja mõlemale poolele sobiv lahendus. Oleks mõistlik võtta aega, et teha TKO ja ka selle mõeldava peadirigendi kohta rahulikumas õhkkonnas õiged otsused, mis teeniksid Eesti kultuuri huve.

Eesti Heliloojate Liit

Eesti Interpreetide Liit

Tallinna Muusikakeskkool 

Ajakiri Muusika

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp