Miks me ei naudi?

4 minutit

Jalutasin soojal õhtul Pärnus mereviirul, kui saabus rühm tiinekaid. Vääneldi ja võeti poose, suudeldi ja kallistati. Suhtemõnu salvestati napid paar minutit, misjärel mindi mornilt atomiseerudes, omaette nutikaga nohistades öhe. Võimalik, et üsna kohe levis Facebooki jm jälplate toel ka teave, kui lahe ja kõva pidu ühtedel kusagil on, ning jagamis- ja kaasaelamisrõõmu lehvis laiemalt.

Üldiselt nii soovitataksegi küünilise mõistuse ajastul toimida. Ära küsi, miks meedia edastab vaid möödaminnes lakoonilisi pressiteateid, kus Lauri Läänemets saab kriitikavabalt kireda solidaarsusprintsiibist ja teatada, et ettevõtteid ja üksikisikuid koheldakse nüüdsest võrdselt. Hõlmavalt ja järje­pidevalt keskendume kõik siiski Brigitte Susanne Hundi meeletu edu saladustele. Lõbutse! Selles Immanuel Kanti tõotatud vaimsest alaealisusest väljumise läbikukkumises ei puudu omamoodi andekus ning kindlasti ei ole see lõpuni ebameeldiv.

Pole vaja pärida, kas Läänemetsa Kallasele kingitud roosisülemid või mis tagas, et Reformierakonna ülekaalukale valimisvõidule järgneb nüüd tõotatud sotsiaalliberaalne tulevik. Miks muretseda, et äkki on midagi küsimata ja tähelepanuta jäänud? Milleks muutuda paranoiliseks ja tunda ärevust, kuis seostub lubatud solidaarsusega nt meie kuulus ettevõtete reinvesteeringute tulumaksuvabastus? Kas peaks olema kellegi asi küsida, kas nüüd võimaldatakse ka Selveri saalipersonalil oma töö ettevõtlusena vormistada ja kasum aluspükstesse ja tööletulekutõuksi investeerida, nii nagu meie popstaarid saavad oma keikatasud väljasõidu-Volvodeks konverteerida?

Miks uurida, kas välisosalusega firmadest raha maksuvabalt väljakantimine on nüüd paremini ohjeldatud, kui see oli Keskerakonna osalusega „ikete“ ajal? Tookord maksudega mängijaid vähemasti hirmutati pandimaksunimelise kolliga jne. Kelle asi, kas Läänemets on oma seisukohavõttudes arvestanud ning kuidas kommenteerib ta kunagist kuulsusetult unustatud Praxise ettevõtete jaotamata kasumi mittemaksustamisele pühendatud uuringut?* Kas on vaja kergitada katet traktaadilt, mille turvaliselt selged ja haaratavadki laused näevad välja nii: „Võttes reformi­eelse maksuamortisatsiooni väärtuseks d=0,4, tuleneb eelnevalt toodud valemite alusel parameetri z väärtuseks 0,66 (kui r = 0,2, d = 0,8 ja g = 0,02). Funke ja Strulik (2003) samuti kasutavad tundlikkuse analüüsis ka väärtusi d = 0,2 ja d = 0,6“?

Põhiosas sisaldab uuring lehekülgede kaupa aga seda laadi mõtteid, mis jäävad ilma tasulise programmita Wordi formaati konverteerudes täiesti kättesaamatuks: „) ( ) ( )¸ ø ö ç è æ + – – – + – – + + – – t t t t t t m K K r m V1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 ) 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 t a d t a d t a d t t a.“

On ju parem vist ka mitte kõige selle kallal pead murda ja tunda piinlikkust oma kesise arvutusoskuse pärast. Kahtluseta nunnum on tiksuda Brigittega. Pole võimatu, et maksustamata jätmise uuring ei räägigi muust, kui et meie küünilise mõistuse ajastul on Läänemets ja Praxise pärimised ning Brigitte saladused ühe sellesamuse eri nägarad?

Kas eeltoodute hulgas on üldse vajalikke ja mõttekaid küsimusi, mis peaksid segama Brigitte müsteeriumide, suhete, kaebuste ja lahendite ühtlaselt paitavat voogu? Siiski, miks keskenduvad nii Mark Fisheri sugused popikriitikud, aga ka kõrghariduse ja inimarengu aruanded tusale ja armetusele, depressioonile ja vaimuhädadele? Miks arvavad Ivan Krastev ja Stephen Holmes, et liberaaldemokraatiast on saanud oma väljakuulutatud triumfi ohver ja „Minu veetleva leedi“ loo asemel, kus lilleneiuga seltsimehelikult kõiki edu nippe jagatakse, on elustunud fukuyamalikus ajaloo lõpus hoopis kibestumiskaosest tulvil frankensteinliku alatooniga stsenaarium?

Miks terendavad „nõrkade asümmeetrilise ülestõusu“ kontuurid ning maamuna kubiseb ligimestest, kes eelistavad moraalitut kaost sellele, et nende üks ja ainuke elu möödub kaotajana? Meilgi soosivad paljud EKREt, kes peab ukrainlaste toetamist ohuks ja kuulutab valikuta omaks siinsed venelased? Miks on ühtäkki saatanlikud valikuid nii populaarsed? Miks me ei naudi?

 

* https://www.praxis.ee/wp-content/uploads/2014/03/2010_Jaotamata_kasumi_mittemaksustamine.pdf

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp