Vanessa cardui. Kaija Kesa näitus galeriis Kunstiaken

2 minutit

Vanessa cardui
Kaija Kesa graafika näitus
Galerii Kunstiaken näituseaknal avatud 12. maini 2023

Graafik Kaija Kesa avas Tallinna vanalinnas, Eesti tarbekunsti ja graafika galeriis Kunstiaken näituse, kus peategelane on Vanessa cardui ehk ohakaliblikas. Kui ilmastik ja loodus soosivad, siis liblikas avab soojas õhus tiivad ning lendab oma täies hiilguses. Ka inimene sirutab oma tiivad, kui ta selleks on valmis.

Suured ööliblikad sündisid Kaija Kesal mõeldes Narvale ja seal asuvale Pimeaiale. Nende vaikusest kantud lend kulgeb üle Eestimaa, sealt edasi Venemaale ja kaarega Ukrainasse. Nende tiibadelt pudeneb helgust, valgust ja hingesoojust, mida meil on praegusel ajal liiga vähe. “Iga liblikat luues mõtlesin tänutundega Ukraina kunstnikele Oksana ja Ivanna Stratiychukile, kes siin Eestis mulle ja teistele kunstnikele mokulito tehnikat õpetasid,” on kunstniku saatesõnad oma näitusele.

Sel näitusel, mis on Vene tänava tarbekunstigaleriis Kaija Kesal juba viies, on väljas paari viimase aasta looming, peamiselt klassikalises kuivnõela tehnikas trükitud graafilised lehed ning Jaapanist pärit mokulito ehk puu litograafia tehnikas loodud teosed.

Kaija Kesa portree galeriis

Kaija Kesa (snd 1978) on õppinud Eesti Kunstiakadeemias graafikat, täiendas end Tampere Meedia- ja Kunstikoolis animatsiooni erialal, jätkas EKA-s interdistsiplinaarsete kunstide erialal ja vahetusüliõpilasena Edinburgi Ülikooli kunstiosakonnas skulptuuri erialal, omandas magistrikraadi. Kesa looming on enamasti inspireeritud loodusest ja ökoloogis-eetilisest mõtteviisist ning inimese sisemaailma arenguvõimalustest. Rikkalike tehniliste võimalustega kunstivorm graafika on kunstniku peamine väljendusvahend.

Alates 2000. aastast osaleb nii kohalikel kui rahvusvahelistel näitustel ja projektides. Alates 2009. aastast juhib ühist graafikastuudiot graafika.ee, korraldades erialakursuseid ja töötubasid. Kesa on Eesti Kunstnike Liidu liige ning kuulub Eesti Vabagraafikute Ühenduse juhatusse. On pälvinud Network Baltic noore graafiku laureaadi tiitli.

Kunstiakna galerii tegutseb 2010. aastast Tallinna vanalinnas Vene ja Munga tänava nurgal ja pakub esinduslikku valikut Eesti klaasi-, naha- ja tekstiilikunstnike töid, samuti keraamikat, moekunsti, ehteid ja graafikat. Näituseaknal on olnud ligi väljapanekut.

 

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp