Kumu öö festival

2 minutit

Näituse kuraator ja Kumu ÖÖ muuseumi-poolne projektijuht Maria-Kristiina Soomre kommenteerib: „Kumu kunstimuuseumi jaoks on Kumu ÖÖ üks järjepidevamaid ja hinnatumaid traditsioone, mida loeme oma programmi sama oluliseks osaks kui näitusi. Eriti hea meel on, et seekord jõuab helide pidu ka tõepoolest kunsti keskele ning muusikasõbrad, kes veel Kumu uuele kaasaegse kunsti näitusele jõudnud ei ole, saavad kaasa mõelda Eesti hetke kuumimatele autoritele. Nagu Kumu ÖÖl näha ja kogeda võib, on kaasaegsel kunstil ja muusikal palju ühiseid jooni, ka selliseid, mille peale esmapilgul võib-olla ei tulegi – autorite kaudu on olemas aga ka täiesti otsesed ühisosad.”

Live-esituse annavad tänavusel Kumu ÖÖl psühhedeelset krautrokki viljelev legendaarne San Francisco bänd Wooden Shjips, Op.L Bastardsist tuntud Timo Kaukolampi uus bänd K-X-P, mis mängib plahvatuslikku staadioni-elektroonikat, uut muusikastiili Skweee harrastavad Soome-Rootsi DJ-d Mesak ja Joxaren ning DJ-seti teeb ka Bergeni pop-printsess Annie. Oma uut kogumikplaati „All” esitleb Kumu ÖÖ raames Rainer Jancis ning heliteos „Kõik läheb mööda” on plaadile saanud ka legendaarsel futu-elektroonika pundil Data, koosseisus Igor Garšnek ja Tiit Aunaste. Üles astuvad veel Tiit Kikas elektroonilistel helimanipulatsioonidel ja viiulil ning Liis Jürgens harfil koos Liisa Hirschiga klaveril-elektroonikal, kosmilist kõlapilti otsiv Kosmofon ning psühhedeelse jazz-, funk- ja elektronmuusika vallas tegutsev improvisatsiooniline kollektiiv TrioPHONIX, mis eksperimenteerib ka performance’i ja teatrikunstiga. Plaadimuusika eest kannavad hoolt Alari Orav ja Aivar Tõnso. Visuaalmaailma loob Kumu ÖÖl VJ-duo Uku ja Kala ehk Yo Frankie!

Terav ja avameelne „Asjade seis” kumu moodsa kunsti näitussaalis 5. korrusel pakub välja kohalikku klassikapotentsiaaliga kraami toob koju tagasi piiri taga menukalt ringleva Eesti kunsti ning esitab teoseid, mis impordivad meie kunstireaalsusse siin seni vähelevinud positsioone, kandvateks märksõnadeks kriitiline, sotsiaalne ja poliitiline. Näitusel osalevad töödega KIWA, Villu Jaanisoo, Marko Mäetamm, Jaan Toomik, Kristina Norman, Jasper Zoova, Gaasitoru ja Vabaduseplakati autorite kollektiivid ning näitusele teeb Kumu ÖÖ ajaks helikujunduse Ki wa, teose nimeks „hlör u fang axaxaxas mlö”, mis on otsata ja lõputa glitch-ambient projekt, keskendudes intuitiivsetes kompositsioonides kuuldamatutele ja eemalolevatele helidele.

Kumu ÖÖ kordaminekuks on ühendanud jõud Helen Sildna (Tallinn Music Week / Musiccase OÜ) ja Aivar Tõnso (Hea Uus Heli, Ulmeplaadid) ning üritust toetavad sel aastal Koppaberg, Nordic Hotel Forum, Kuninglik Norra Saatkond, Kumu kunstimuuseum, Raadio 2, Postimees, MTV ja Rada 7.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp