„Küüditatud“. Näitus ümberasustatute kodukogemusest Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis

2 minutit

Näitus “Küüditatud” Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis esitleb Läti-Leedu päritolu kunstniku Krista Svalbonase uurimistööd ümberasustatute kodukogemusest.

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis on avatud interdistsiplinaarsete uuringutega tegeleva kunstniku isikunäitus, mis käsitleb sundrännet. Krista Svalbonas on St. Josephi Ülikooli fotograafiadotsent, kes elab ja töötab Philadelphias.

Kunstnik tutvustab oma uurimis- ja näituseprojekti, mis kasvas välja tema vanemate eluloo põhjal: “Ideed kodust ja ümberasumisest on mind alati kõnetanud kui pagulastena Ameerika Ühendriikidesse saabunud vanemate last. Mu Lätis ja Leedus sündinud vanemad veetsid aastaid pärast teise maailmasõja lõppu ümberasustatute laagrites Saksamaal, enne kui neil lubati emigreeruda Ameerika Ühendriikidesse.“
Oma töödeseerias on Svalbonas võtnud eesmärgiks lähedaste kogetu taaselustamise ja mõtestamise osana oma kodust põgenema sunnitud rahvaste pikast ajaloost.
„Minu vanemate lapsepõlvekodud olid tsiviil- või sõjalise otstarbega isikupäratud ehitised, mida kasutati tuhandete sõjajärgsete põgenike majutamiseks. Nad kirjeldasid seda eluaset alati kui ajutist; ma ei oodanud kunagi, et näen neid hooneid ise.“
Pärast intensiivseid uuringuid arhiivides õnnestus kunstnikul siiski leida ja pildistada paljusid endiste põgenikelaagrite ehitisi Saksamaal. Tänapäeval ei anna need hooned enam aimu sõjajärgsete põgenike rahutust elust – jäetud kodumaata ja teadmatuses tulevikust.
Töödes on pagulusse määratute valusad kirjeldused ühendatud väljavõtetega nende palvekirjadest USA, Kanada ja Ühendkuningriigi valitsustele, kus palutakse abi ja võimalust pääseda tagasisaatmisest Nõukogude Liitu. Laserlõiketehnikaga vormitud pitsitaolisest tekstist koosnevad hooned muutuvad neisse majutatud ebakindla ja hapra elu kujutisteks.
Koos oma piltide ja uurimistööga on kunstnik reisinud mööda Ameerika Ühendriike ja Kanadat, intervjueerides ja pildistades endisi põgenikke Balti riikidest, kes neis laagrites elasid. Tema eesmärk on anda hääl sellele peaaegu unustatud ajaloole, mis kõneleb ka tänapäeva sunniviisilise rände mõjust. Kavas on avaldada lood ja pildid ka raamatuna.

Krista Svalbonase loomingut on eksponeeritud paljudel näitustel, sh Utah’ kaasaegse kunsti muuseumis, Howard Yezerski galeriis Bostonis, Klompchingi galeriis ja ISE kultuurifondis New Yorgis. Tema loomingut on kogunud Cesise kunstimuuseum Lätis, Woodmere’i kunstimuuseum Philadelphias, Greggi kunsti- ja disainimuuseum Põhja-Carolinas ning mitmed erakogud.

Näitust Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis saab vaadata kuni 23. septembrini.

Loe lisaks muuseumi koduelehelt.
Kunstniku loominguga saab lähemalt tutvuda www.kristasvalbonas.com

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp