Filmimuuseumis avaneb 19. veebruarist näitus “”Stalkeri” kaks sündi”

2 minutit

Filmimuuseumis avaneb 19. veebruarist uus näitus “”Stalkeri” kaks sündi”, mis on pühendatud Andrei Tarkovskile ning tema filmile “Stalker”

Näitusel jõuavad esmaskordselt publiku ette filmi kaameratehniku Sergei Bessmertnõi fotod “Stalkeri” filmimise päeviltavades filmi valmimise vastuolulist lugu ja režissööri kompromissitut loomemeetodit. Bessmertnõi on tulemas ka näituse avamisele.

Andrei Tarkovski lavastatud “Stalker” (1979) jälgib kolme tegelase teekonda salapärasesse ruumi Tsoonis. Tsooni filmiti ilma märkimisväärsete eriefektideta peamiselt loomulikes keskkondades Tallinnas ja linna lähedal lagunenud elektrijaamas Jägala jõel 1977. ja 1978. aasta suvel.

Sergei Bessmertnõi töötas „Stalkeri” võtetel kaameratehnikuna ning osales igapäevaselt filmi tegemisel. Näitus peegeldab ühe filmi tegemise argipäeva ja meenutab tänaseks kadunud apokalüptilisi paiku 1970ndate Tallinna kesklinnas ja linna ümbruses.

Filmi võib pidada üheks kõige keerulisemalt sündinud teoseks filmiajaloos. ““Stalker” on nõiutud,” on Andrei Tarkovski öelnud oma mälestustes.

Käesoleval aastal möödub „Stalkeri” võtete algusest Eestis 45 aastat ning 4. aprillil on Andrei Tarkovski 90. sünniaastapäev.

Näitust saadab režissööri tööde filmiprogramm Filmimuuseumi Kinoteegis.

18.2 kell 18 “Stalker” (1979)

25.2 kell 18 “Solaris” (1972)

3.3. kell 18 “Film kui palve” (2019)

4.3 kell 18 “Peegel” (1975)

Näituse kuraator: Karlo Funk

Näituse idee ja kaasprodutsent: Artur Veeber

Graafiline disain ja ruumilahendus: Unt/Tammik disainistuudio

Filmiprogrammi näitamist korraldasid Mosfilm ja MTÜ Otaku.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp