“Uku Masing 100” – Raplamaa kutsub huvilisi suurmehe juubeliaastale

2 minutit

14. märtsil, emakeelepäeval, kell 12.00 kuulutab korraldustoimkond Rapla Keskraamatukogus Uku Masingu juubeliaasta avatuks. Ettekandega „Uku Masingu keeletõelusest“ esineb keeleteadlane Kristiina Ross. Samas avatakse Uku Masingu loomingu näitus.

Uku Masing on kirjutanud: “Inimese ehk mõistusliku olendi eluülesandeks ehk -sihiks ehk elu mõtteks – võib pidada elusamust. Elu on mõttekas siis, kui inimene saab olla intensiivsem, teadlikum, ärkvemal eilsest.” Sellest lähtuvalt on Uku Masingu 100. juubeliaasta juhtmõte: ELAGEM ELUSAMAT ELU!

Juubeliaasta keskendub Uku Masingule kui luuletajale ja tõlkijale. Märtsikuust kuni detsembrini 2009 toimuvad Raplamaal Uku Masingu juubeliaasta raames mitmed ettevõtmised:

16. aprillil loevad gümnasistid Rapla pastoraadis ette oma Uku Masingu loomingust inspireeritud lühikirjandeid;

22. juulil, kihelkonnapäeval, toimub Uku Masingu loomingu ettelugemine Rapla kirikupargis;

juulis on Vallo Kepi filmi „Masingu maastikud“ I–III esitlused;

11. augustil toimub juubelikonverents Lipal Raikküla Lasteaed-Algkoolis;

septembris on piknik Masinguga Masingu kodutalus, kus kõlab Uku Masingu luulelooming näitlejate ja muusikute esituses;

Uku Masingu loomingu näitusi on võimalik külastada Rapla Keskraamatukogus, Rapla kiriku pastoraadis ning Lipal Raikküla Lasteaed-Algkoolis.

Uku Masing on sündinud Lipa külas Raikküla vallas Rapla maakonnas1909. aastal. Omandanud Lipal alghariduse, läinud edasi õppima Tallinna, sealt Tartusse, et oma teadmisi täiendada, võimekusele ja andekusele rakendust leida. Kuid tema side kodu­paigaga oli katkematu kuni elu lõpuni.

Masingu tegevus teadlasena on olnud mahukam teoloogia valdkonnas, kuid ta on olnud väga viljakas kirjanduses, keele- ja loodusteadustes, samuti rahvaluule, kunsti kui filosoofia valdkonnas. Kuid kahjuks on meie kultuuriloos olnud aegu, mil Masingu loomingu avaldamine oli keelustatud. Alles viimase kümne aasta jooksul oleme saanud põhjalikumalt teada, kui erakordselt mitmekülgne ja mahukas Masingu looming on olnud.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp