Teod: Cantores Vagantes

2 minutit

Pühendumine varajase muusika mängimisele oli väga kindel suund ja valik, mida Maria ja Robert Staak jätkavad omas ansamblis Rondellus. Plokkflööt kui instrument oli tollal  meie muusikapildis mõneti veel avastamata maailm ja justkui ootas oma fanaatikuidpropageerijaid. Mõlemad, nii Utt kui Sukk täiendasid end erialaliselt Haagi kuninglikus konservatooriumis ning Utt süvenes ka nii vanade kui praeguste pillimeistrite lõputult huvitavasse tegevusmaailma. Aastast aastasse, kontserdist kontserdini on Cantores Vagantes toonud kuulajateni palju Eestis seni mängimata  muusikat paljude erinevate ansamblikooslustega. „Esimese viiuli” rollis ikka plokkflöödid! Kavalehtede inforikkus on hariv ega jäta kunagi nimetamata ka pillide päritolu ja meistreid.

„Stuudio kontserttegevus on meil projektipõhine, s.o kaasmängijaid on vaja igal kontserdil. Siiski on ideelise mõttekaasluse ja muusikalise üksteisemõistmise osas parimad ja sagedasemad ansamblistid Reinut Tepp (klavessiin) ja Egmont Välja (barokktšello), Anu Gehlert ja Elo Tepp (barokkviiul), Lilian Langsepp (harf), Robert Staak (lauto), Peeter Sarapuu (barokkfagott) ning õige paljud klavessiinikunstnikud. Õieti on see sõpruskond, kes mängib varajast muusikat originaalpillide koopiatel ja respekteerib ajaloolist esituspraktikat,” iseloomustab Taavi-Mats Utt esinejaid. 

Alguspäevadest peale on mõlemad flötistid ka noori ning lapsi mängima õpetanud. Koolipillina on plokkflööt teatud taseme omandamiseks väga tänuväärne ja toob noored mängijad nagu märkamatult muusikaharrastajate ja -armastajate poolele. Ent, nagu rõhutab Utt, erastuudio asemel oli vaja riiklikku plokkflöödiõpetajate katusorganisatsiooni, mis korraldaks meistriklasse, muusikaõpetajate  koolituskursusi ja muud sellelaadset tööd üle Eesti ning hoiaks ka rahvusvahelisi kontakte.

„Põhimõtteliselt on alternatiivõpet tarvis siis, kui ametlik süsteem ei toimi või toimib halvasti. Aga eelistada tuleb kindlasti riiklikku institutsionaalset tööd!” Aastal 2000 asutasidki nad koos Reet Sukaga plokkflöödiühingu ERTA-Estonia (ERTA – European Recorder Teachers Asssociation). Seda aktiivselt toimivat  organisatsiooni juhib Taavi-Mats Utt tänini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp