Galerii-G kunstipreemia Enn Põldroosile

2 minutit

Hoolimata eelöeldust saab just lõppevat aastat iseloomustada kui eriliselt viljakat ja tulemusrikast, tema loomingus uusi suundumusi avavat. Tänavu kevadel korraldas Enn Põldroos koguni kaks isikunäitust: Draakoni galeriis nimetusega „Müüdid“ ja Hobusepea galeriis „Lühijutud“. Just viimane, mille ekspositsioon koosnes eranditult uudisloomingust, aastail 2007-2008 valminud teostest, tutvustas kunstniku pürgimuste uut tahku. Neis teostes näitas Enn Põldroos end ühtaegu nii tänase argielu seikade tähelepaneliku kujutajana kui taoliste jäädvustuste summana teatud sotsiaalsete protsesside registreerijana. Tehes seda mitte ühiskonnakriitikuna või moralistina vaid arusaamise ja poolehoiuga nende suhtes, keda tänapäeva isiku eduloo mõõtkavas eluheidikuiks kvalifitseeritaks. Loomulikult esitab kunstnik need lühijutud-elupildid maaliliselt veenvas, emotsionaalselt haaravas vormis.

Kuna kõnealune preemia on kunstipreemia, siis eelöeldu on selgitus, mille eest pälvis selle maalikunstnik Enn Põldroos. Samas oleks ebaõiglane vaikida tema käesoleva aasta suurtööst hoopis teises vallas – Kunstimuuseumis Kumu avati oktoobrikuus tema kureeritud näitus „Vabaduse utoopia“, mis annab aktiivse osaleja pilgu läbi nähtud pildi eesti kunsti edumeelsest, loovusele orienteeritud suundumusest 1950.aastate lõpust kuni järgmise kümnendi lõpuni. Väljapanek, mis on Kumus vaadata kuni järgmise aasta veebruarini, avab selle perioodi kunstipürgimused uues võtmes – nimelt uue ja omanäolise kunstikoolkonna  sünnina.

Seega saab väita, et Enn Põldroos on enda tegevusega 2008.aastal ära teeninud mitu preemiat. Ühe neist on ta nüüd saanud – Galerii-G kunstipreemia.

Kunstipreemia väärtus on 500 eurot, mille ulatuses saab kunstnik valida endale kunstimaterjale Galerii-G kauplustest.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp