Heldur Viires 23. VI 1927 – 23. VI 2021

2 minutit

Lahkunud on Eesti Kunstnike Liidu liige, maalikunstnik Heldur Viires.

Heldur Viires sündis Tallinnas ja oli üks viimastest, kes sai osa Eestis 1930ndatel omaks võetud prantsuse maalikoolist: ta astus Tartu Riiklikku Kunstiinstituuti sõja lõpul ning õppis seal aastatel 1945–1949, kui kool oli veel esimese Pallase moonutamata jätk. 1949. aastal suunati Viires stipendiaadina Leningradi Repini-nimelisse kunstiinstituuti, kust ta tuli samal aastal Tartusse tagasi. Peagi arreteeriti ta formalismis süüdistatuna ja saadeti seetõttu aastateks 1949–1956 Vorkuta vangilaagrisse.

Vabanedes suundus Heldur Viires õppima Eesti NSV Riiklikku Kunstiinstituuti, mille lõpetas 1959. aastal. Heldur Viires töötas illustraatori ja raamatugraafikuna ning on illustreerinud suurel hulgal teaduslikke väljaandeid ja ilukirjandust. Kui asutati kirjastus Valgus, sai Heldur Viiresest selle peamine teaduslike illustratsioonide looja. Vabakunstnikuna jäi ta truuks prantsuse koloriidikesksele maali­traditsioonile, maalis portreid ja maastikke, tema loomingus on tähtsal kohal ka monotüüpia.

Näitustel alustas Heldur Viires esinemist 1959. aastal. Tema esimene isikunäitus oli 1971. aastal Göteborgis, järgnesid näitused 1978. aastal Stockholmis, 1981. aasta lõpul ja 1982. aasta algul Tartu kunstimuuseumis, 1988. aastal Adamson-Ericu muuseumis ning 1994. aastal Küü galeriis ja Mikkeli galeriis (koos Kaja Kärneriga). 1998. aastal oli Mikkeli galeriis ja 2007. aastal Tartu kunstimajas väljas valik Heldur Viirese monotüüpiaid.

1989. aastast on Heldur Viires õpetanud Konrad Mäe ateljees maalimist.

Heldur Viires on olnud Eesti Kunstnike Liidu liige 1964. aastast. Heldur Viires on üks kunstiühing Pallas taaskäivitajatest 1988. aastal ning 2009. aastast ühingu auliige. 2019. aastal tunnustas Tartu linn Heldur Viirese elutööd, andes talle Tartu aukodaniku tiitli ja Tartu Suurtähe. Heldur Viirest on autasustatud ka Valgetähe V klassi teenetemärgiga.

Heldur Viires kuulus ühise maailmavaate ja vaimsusega sõpruskonda, kus olid Ülo Sooster, Lembit Saarts, Silvia Jõgever, Valve Janov, Kaja Kärner, Henn Roode jt. Heldur Viirest mäletatakse vana kooli härrasmehena, alati tähelepaneliku, tundliku ja erksa vestluskaaslasena, kes märkas allhoovusi. Heldur Viires nägi läbi inimlikku rumalust ja põlgas karjerismi, olles nõudlik ja aus, äärmiselt täpne, otsekohene ja kompromissitu. Heldur Viirese panus kunstiellu on olnud tähelepanuväärne. Kerget teed tähtede poole!

Eesti Kunstnike Liit

Konrad Mägi Ateljee Selts

Kunstiühing Pallas

Tartu linn

Eesti Kultuurkapital

Tartu Kunstimuuseum

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp