Pealelend – Heldi Ruiso, kogukonnaühenduse Loov Viljandi eestvedaja

3 minutit

Mis on Loov Viljandi? Mis sel suvel teie eestvedamisel Viljandis ette võetakse?

Loov Viljandi on vähem kui aasta vana kogukonnaalgatus, kuhu kuuluvad linlased, kel on soov arutada Viljandi kui elukeskkonna üle, mõtiskleda, kuidas väärtustada linna ainulaadsust ning luua elamiseks ja töötamiseks parim paik.

Värskelt avatud Facebooki lehel kutsume viljandlasi ja väikelinna fänne kaasa lööma. Jagame ja kogume ideid, kuidas teha Viljandist parim paik. Loova Viljandi seltskonnas on mitmeid linlasi, kes on õppinud või töötanud küll mujal, kuid on väga teadlikult otsustanud kodulinnaks valida just Viljandi, tulnud siia tagasi. Selle otsuse taga on paljuski linnaruum.

Viimasel ajal on linlastel siiski tunne, et Viljandi väärtusi ja võlusid lõhutakse lohakalt kinniste kabineti­uste taga, aina enam otsustatakse linna tuleviku üle ilma visioonita. Seega soovime seista selle eest, et Viljandi võimalused ja selle aura kaduma ei läheks. Nagu teisedki platvormid – mitte_tallinn, Elav Tänav – tahame otsustajatele anda mitmekesisema ülevaate ideedest, kuidas luua inimkesksem ja toimivam avalik ruum.

Meie programm pakub viljandlastele ja väikelinna fännidele kevadest sügiseni peaaegu igal kuul midagi. Sellist järjepidevat ning mitmekülgset linnaruumile pühendatud kultuuri- ja haridusprogrammi pole seni olnud. Meie soov on algatada arutelusid, lasta loovusel lennata ning näidata Viljandi unikaalsust. Tutvustame parimaid linnaplaneerimise näiteid üle ilma ning korraldame kohtumisi inspireerivate asjatundjatega.

Kevadet ja suve sisustavad kursused, filmiprogramm, hüpiknäitus ning linnaruumituurid. Sügisel korraldame koostöös arhitektuurikeskusega linnafoorumi, kus vaatame Viljandi järve äärse ala tulevikku. Seoses spaa rajamise plaaniga ootavad seda piirkonda ees suured muutused. Aeg-ajalt tundub, et aktiivses kasutuses järve äärde jääb senisteks tegevusteks palju vähem ruumi. See veel säilinud loodusoaas keset kesklinna koos hunnitute vaadete ning loodusmängudega muutub aga aina olulisemaks. See on paljude viljandlaste meelispaik puhkamiseks, liikumiseks ning külalistega väisamiseks. Arhitektuurikeskuse ja Loova Viljandi ühisel linnafoorumil küsime, kuidas kujundada sellist unikaalset kesklinna osa tundlikult ja eeskujulikult, nii et selleks saaks linna uus tõmbenumber.

Kevadet alustas Loov Viljandi koos Viljandi kunstikooliga linnaruumi kursusega 10–16aastastele lastele ja noortele. Linnaruumi tundides võtsid noored ette äsja valminud Vabaduse platsi ning lasksid loovusel lennata. Omamoodi ajurünnakuks kujunenud ettevõtmise tööd ei puuduta mitte ainult noori, vaid mitmeid põlvkondi, see on kopsakas ideepagas, millega elavdada tervet linna. Tulemustega saab tutvuda hüpiknäitusel „Minu Vabaduse väljak“ 28. juunini. Loov Viljandi seisab ka omal käel ja võimaluste piires hea selle nimel, et kas või üks esitatud idee saaks teostatud.

Kinode taasavamisega käivitus filmiprogramm, mis on pühendatud loovusele ja linnaruumile ning linnaruumi muutmise püüdlustele.

Juunikuus jätkuvad ka eelmisel aastal alanud linnatuurid, mis viivad kohalike ja linnaruumi aktivistide juhtimisel nii Viljandi ääremaale kui ka looduslikku linnaapteeki. Tuurid on üles ehitatud järgmiste teemade ümber: Viljandi perifeeria, linnaruumi-fopaad, linnaapteek ja elurikkus. Jõulude eel minnakse tulede mängu vaatama paneelmajade piirkonda Männimäele.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp