Näitus, kontserdid, filmid ja kulinaaria – Eesti Kunstimuuseum ja Hispaania Suursaatkond toovad Hispaania kultuuri Tallinna

3 minutit

13.–20. juunil leiab Tallinna eri paigus aset Hispaania kultuurile pühendatud nädal. Sündmused toimuvad peamiselt Mikkeli muuseumis ja Kadrioru kunstimuuseumis ning publik saab osa nii näitusetuuridest, kontsertidest kui ka filmiseanssidest. Hispaania kultuuri nädal on osa Eesti ja Hispaania vaheliste diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva tähistamisest ning seda korraldavad Hispaania Suursaatkond ja Eesti Kunstimuuseum koostöös MTÜ Loovüksus ja Ignacio Zuloaga muuseumiga. Kõigile kultuurihuvilistele ja Hispaania kultuuri sõpradele suunatud sündmused kaasnevad Mikkeli muuseumis avatud näitusega „Zuloaga. Hispaania hing“.

Programm algab pühapäeval, 13. juunil kell 17 kontserdiga Kadrioru kunstimuuseumis, kus nädala avab Hispaania suursaadik Teresa Orjales Vidal. Kontserdil „Hispaania hing“ astuvad üles Mati Mikalai (klaver), Arvo Leibur (viiul) ja Aare Tammesalu (tšello). Hispaania muusika ja kunsti seostest räägib kunstiteadlane Carlos Alonso Pérez-Fajardo. Pärast kontserti on võimalik külastada näitust „Zuloaga. Hispaania hing“ Mikkeli muuseumis.
Kolmapäeval, 16. juunil toimuvad Mikkeli muuseumi näitusel „Zuloaga. Hispaania hing“ kuraatorituurid: kell 15 kunstiteadlase Aleksandra Murrega (vene keeles) ja kell 18 näituse Hispaania-poolse kuraatori Carlos Alonso Pérez-Fajardoga (inglise keeles). Ekskursioonidele pääseb muuseumipiletiga ning end eelnevalt kodulehel registreerides.
Neljapäeval, 17. juunil kell 18 näidatakse Kumu auditooriumis dokumentaalfilmi „El cuadro“ („Maal“), mis uurib süvitsi kunstiajaloo ühte kuulsamat ja müstilisemat maali – Diego Velázqueze „Las Meninas“. Filmi juhatab sisse kunstiteadlane Carlos Alonso Pérez-Fajardo ning seanss on kõigile tasuta. Film on hispaania keeles, ingliskeelsete subtiitritega.
Laupäeval, 19. juunil kell 15 toimub eesti- ja ingliskeelne kuraatoriekskursioon näitusel „Zuloaga. Hispaania hing“ Mikkeli muuseumis. Näitust tutvustavad kuraatorid Aleksandra Murre ja Carlos Alonso Pérez-Fajardo. Kell 17 linastub Sõpruse kinos Hispaania legendaarse režissööri Alejandro Amenábari ajaloodraama „Mientras dure la guerra“ („Kuniks kestab sõda“), mis räägib kirjanik Miguel de Unamuno heitlustest 1936. aasta sõjaväelise riigipöörde ajal. Film on hispaania keeles, ingliskeelsete subtiitritega ning seanss on kõigile tasuta.
Programmi lõpetab pidulik kontsert 20. juunil kell 18 Kadrioru kunstimuuseumis. Klaveril esineb Hispaania silmapaistev pianist Alba Ventura. 20. sajandi alguse Hispaania muusikast ja Ignacio Zuloaga rollist muusikaelus räägivad Alba Ventura ja kunstiteadlane Carlos Alonso Pérez-Fajardo. Pärast kontserti on võimalik külastada näitust „Zuloaga. Hispaania hing“ Mikkeli muuseumis.

Kadrioru ja Mikkeli muuseumi direktori Aleksandra Murre sõnul on Eesti Kunstimuuseumil hea meel võõrustada oma filiaalides Hispaania kultuuri tutvustavaid sündmusi. „Hispaania kunsti saab Eestis, ja Põhja-Euroopas tervikuna, väga harva näha. Hispaania on meie jaoks rohkem päikeseliste puhkusereiside maa, vähem tuntakse selle kultuuri sügavamaid kihte ja uuemat kunsti, muusikat, kirjandust. Eesti ja Hispaania diplomaatiliste suhete sajas aastapäev on andnud hea ettekäände Hispaania kultuuri laiemaks tutvustamiseks, millest olulisim samm on 20. sajandi alguse Hispaania märgilise kunstniku Ignacio Zuloaga loomingu näitus Mikkeli muuseumis. Tihe ja üksmeelne koostöö Hispaania Suursaatkonna, Kastiilia ja Leoni ning Segovia omavalitsusega aitas teostada Eesti Kunstimuuseumi ja Ignacio Zuloaga muuseumi ühisnäitust rahvusvaheliste projektide jaoks ebatavaliselt lühikese ajaga,“ kirjeldab Murre muuseumide ja saatkonna koostööd.

Kogu nädala vältel saab Kadrioru Lossikohvikus proovida ka Kastiilia roogade ja hõrgutiste eripakkumisi. Hispaania kultuuri nädala programm on leitav siit. Näitus „Zuloaga. Hispaania hing“ jääb avatuks 5. septembrini 2021.
Kultuurinädalat korraldavad Mikkeli muuseum, Kadrioru kunstimuuseum, Hispaania Suursaatkond, MTÜ Loovüksus.
Toetajad: Castilla y Leon Junta, Segovia omavalitsus, INDRA

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp