Pealelend – Madle Lippus, Elava Tänava asutaja

3 minutit

Mai lõpus loodi MTÜ Elav Tänav, mis on kodulehe kohaselt loodud tänavaruumi planeerimise tasakaalustamiseks. Lubate pakkuda platvormi, võrgustikku ja tööriistu kõigile, kes soovivad näha nüüdisaegset tänavaruumi, tahate parandada analüüsi- ja sekkumisvõimekust.

Mida mõtlete analüüsi- ja sekkumisvõimekuse all?

Visiooni „Tallinna rattastrateegia 2018–2028“ sissejuhatuses on kirjas, et kui me midagi Tallinna rattaliikluse kohta teame, siis seda, et me suurt midagi ei tea. Kuigi Tallinna rattastrateegia kehtib juba kolm aastat, ei ole ratta­teede põhivõrgu väljaehitamises midagi muutunud. See tõdemus käib liikumisvõimaluste kohta üldse: me ei tea sellest suurt midagi. Sügisel peaks Tallinna transpordiametil valmima sellekohane mudel, aga pole teada, milliseid andmeid kasutatakse või millistest eeldustest lähtutakse. Elava Tänava algatuse toel loodame aru saada, millised andmed on linnal liikumisvõimaluste kohta olemas ning kas ja milliseid andmeid oleks juurde vaja, et praegust pilti mõista ning tagada tasakaalustatum tänavaruum.

Tahame analüüsida tänavaruumi kujunemist. Tallinna tänavaruum areneb omasoodu, kabinetivaikuses, linna elanikest ja nende vajadustest sõltumata. Kuskil on mingid strateegiad visioonidega mõnusast tänavast, tegelikult kujundatakse linnaruum aga projekteerimistingimustega või lihtsalt taastusremondi käigus, millel pole strateegiliste eesmärkidega suurt pistmist. Tänavaid planeerides eeldatakse, et autode arv tuhande elaniku kohta kasvab neljasajalt kuuesajani.

Elava Tänavaga avaneb võimalus tänavaruumi kujunemisel kaasa rääkida. Praegu see nimelt puudub. Kõigepealt tasub oma kodukandi tänavaruumi arengul silm peal hoida ja sekkuda, kui vaja. Selleks tuleb meil koostada tervikülevaade tänavaruumi tekkimis- ja uuendamismehhanismidest, kaardistada sekkumiskohad ja -viisid, et näidata ka linnavalitsusele kaasamisvõimalusi. Meie eesmärk pole tüli kiskuda, vaid teha koostööd. Teiseks pakume välja kohaloomevõimalused tänava elavdamiseks oma kodulehel elavtanav.ee. Kuni 11. juunini kutsume kõiki üles kolima oma tooli ja laua ning argitoimetustega kodutänavale. Palun tehke foto, jagage seda ühismeedia kontodel teemaviitega #elavtanav ja saatke viide aadressil tere@elavtanav.ee. Nii saame linlaste loomingulisusest ülevaate.

Millal saate öelda, et MTÜ on oma eesmärgi täitnud?

Tahame jõuda selleni, et MTÜ lõpetab tegevuse. Oleme oma tegevuse plaaninud aastase rütmiga: iga aasta lõpus paneme paika järgmise aasta tegevuskava. 2021. aastal peab 1) linnavalitsusest saama mitmekesiste liikumisvõimaluste eestkõneleja ja juurutaja, 2) jõudma selleni, et pealinlased oskavad ise elavat tänavaruumi luua ja nõuda, 3) saama avaliku inforuumi toetama elavamate tänavate suunda, 4) elava tänava algatus leidma kindla eesmärgi, struktuuri ja rahastuse.

Milline on teie esimene samm?

Alustame tänavaruumi tekkimise ja uuendamismehhanismide tervikülevaatega ning kaardistame sekkumisvõimalused. Oleme juba alustanud lihtsa kohaloome kirjeldamise ja populariseerimisega, koostanud juhendi pinkide ja lauaga tänavaruumi elavdamiseks. Selliseid juhiseid on plaanis koostada edaspidigi, samuti korraldada aktsioone.

Elava Tänava tuumikuga jõudsime juba esimestel kohtumistel arusaamiseni, et meie tegevus peab olema püsiv ning plaan strateegiline. Mitmed meist on linnaruumiga tegelenud aastaid või isegi aastakümneid ning selle käigus on selgeks saanud, et üksikute sündmuste või projektipõhiste vaidlustega tulemust ei saavuta. Kõigepealt tuleb organisatsioon üles ehitada ja selles faasis praegu olemegi: sätime paika eesmärke, arendame võrgustikku ja kasvatame uudiskirja jälgijaskonda. Kogume ka rahalist toetust, sest näeme organisatsioonis ette mitu põhikohaga töötajat. Juba juunist alustan tööd algatuse tegevjuhina. Toetamise kohta leiab info meie kodulehelt www.elavtanav.ee/toeta.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp