Muusikamaailm

7 minutit

Eesti muusika maailmalavadel — Eesti Vabariik 90.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester tegid 3. – 20. XI Tõnu Kaljuste juhatusel kontserdireisi Põhja-Ameerikasse. Ühtekokku anti 11 kontserti, neist 10 USAs ja üks Torontos, USAs esinemispaikadeks Richmond, St. Louis, Kansas City, Maryland, Cincinnati, Ann Arbor, Cleveland, New Yorgi Community Church, kavades Arvo Pärdi „Wallfahrtslied”, „L’abbe Agathon”, „Da pacem Domine”, „Orient & Occident” ja „Te Deum”, Erkki-Sven Tüüri „Action, Passion, Illusion” ja Requiem, Toivo Tulevi „Rejoice! Rejoice! Rejoice” ja Tõnu  Kõrvitsa „Kreegi vihik”, samuti Vivaldi „Beatus vir”. Reisi korraldas New World Classics. 31. X laulis EFK Šotimaal Paisley koorifestivalil, kus Daniel Reussi juhatusel kõlasid Cyrillus Kreegi Psalmid 104, 141 ja 121 ning „Õnnis on inimene”, Galina Grigorjeva „Nature morte”, Arvo Pärdi Magnificat ja osi tsüklist „7 Magnificat-Antiphonen”. 25. X esitati Eestis juba kuuldud uus kava Daniel Reussi käe all ka koorifestivalil „Tenso Days” Riias, uusteostena kaasas Galina Grigorjeva „Nature morte” ja Ülo Kriguli „Preces ad lucem”. 

Erkki-Sven Tüüri vioolakontsert „Illuminatio” tuli maailma esiettekandele Taanis, 23. X Sønderborgis ja 24. X Koldingis. Nelja orkestri (sh ERSO) ühistellimusena valminud teose solistiks oli Lars Anders Tomter, mängis LõunaJüütimaa SO Vladimir Ziva juhatusel, ka helilooja oli kohal. Tüüri „Lighthouse” oli Württembergi Kammerorkestri kavas (dirigent Ruben Gazarian) 22. X Riias Suure Gildi saalis, 25. X Fürthi Staatstheateris ja 29. X Heilbronni kunstikeskuses Harmonie. Seda mängis 10. X Vilniuses ka Leedu Kammerorkester ning eile Jena FO, dirigent Nicholas  Milton. Tšellokontsert oli 6. ja 7. X Bremeni FO avakontserdi kavas „zeitenströme”, solistiks Johannes Krebs, dirigent Markus Poschner. 13. – 15. XI esitas programmis „Six et Six” Lyoni Rahvusorkester kolmel kontserdil Tüüri VI sümfoonia kõrvuti Tšaikovski VI sümfooniaga, dirigent oli Anu Tali. „Passion” kõlas Scottish Ensemble’i kavas 17. XI Aberdeenis ning tuleb ettekandele Tapiola Sinfoniettalt 28. XI Espoos, mõlema dirigendiks Pekka Kuusisto.

Arvo Pärdi muusikat on esitanud Washingtonis Rahvuslikus Kunstigaleriis 5. X ansambel Musica Aperta,  1. XI laulis Leicesteris „Berliini missat” Kingfisher Chorale, dirigent oli Giles Turner, „Fratres” kõlas 5. XI Praha Rudolfinumis Skampa Quartetilt ning 6. ja 7. XI Teatro de la Maestranzas Sevilla Kuninglikult SOlt, dirigent Matthias Bamert; 12. ja 13. XI mängis Luzerni SO „Orient & Occident’i” (dirigent Paul Goodwin), Christopher Hogwoodi kavas Hannoveris 13. ja 14. XI olid „Wallfahrtslied” ja „Pilgrim’s Song” Põhja-Saksa Raadio FO ja koori esituses.

Eri Klas juhatas 8. – 23. X Soome Rahvusooperis kuut Mussorgski „Boriss Godunovi” etendust, lavastaja on Friedrich Meyer-Oertel, nimiosas Matti Salminen. Amme osas laulis Merle Silmato, Kseniana Marion Melnik. 12. – 14. IX dirigeeris ta Brabanti Orkestrit Hollandis Bredas, Eindhovenis ja Tilburgis. Kava avas Heino Elleri „Koit”, veel Tšaikovski II klaverikontsert (Peter Donohoe) ja Brahmsi IV sümfoonia.

Paavo Järvil oli Cincinnati SOga 7. – 22. XI seitse kontserti kolme kavaga: Britteni „Sinfonia da requiem”, Brahmsi „Saksa reekviem” (solistid Grant Murphy, Matthias Goerne); Prokofjevi (nr 1) ja Dvořáki (solist Julia  Fischer) viiulikontsert, Stravinski „Petruška”, Hindemithi „Sümfoonilised metamorfoosid” ja Holsti „Planeedid”. 28. – 30. XI alustab ta Cleveland Orchestra ees kava ErkkiSven Tüüri „Aditusega”, seejärel Beethoveni Viiulikontsert (Christian Tetzlaff) ning Stravinski „Petruška” ja „Scherzo à la Russe”.

Kristjan Järvil oli Tonkünstler-Orchesteriga sel kuul viis õhtut: 8. XI St Pölteni festivalimajas Carteri Tšellokontsert (solist Jan Vogler) ja Turnage’i „Scorched” (samad solistid, kui 2007. a NYYDil Tallinnas); 16. – 18. XI  samas saalis ja Viini Musikvereinis Nielseni Viiulikontsert (Silvia Marcovici) ja Bruckneri VI sümfoonia. 27. – 30. XI on Järvil kolm kontserti Leipzigi Gewandhausorchesteriga: Bernsteini „Candide’i” süit, Gershwini Klaverikontsert (Wayne Marshall) ja Stravinski „Kevadpühitsus”. 30. XI, kui UNICEFi galakontserdi kavas on Stravinski asemel Keiko Abe Marimbakontsert. Neeme Järvil olid 13., 15. ja 16. XI kontserdid Šoti Kuningliku Rahvusorkestriga Dundees, Glasgows ja Edinburghis, kavas „Fire and Ice” Sibeliuse „Okeaniidid” ja  Viiulikontsert (Vadim Gluzman) ning Prokofjevi V sümfoonia. Seejärel algasid Tobiase „Joonase lähetamise” proovid Tallinnas.

Mihkel Kütsonil oli 25. XI Schleswig-Holsteini Landestheateriga Puccini „Tosca” etendused Flensburgis, 28. ja 29. XI kolm kontserti Rundfunk-Sinfonieorchester Berliniga, kavas Glazunov, Vaughan Williams, Delius, L. Mozart, Eisler, Prokofjev, Sibelius.

Tarmo Vaask dirigeerib 28. XI Bremeni teatris Ludger Vollmeri ooperi „Gegen die Wand” (Fatih Akini samanimelise  filmi järgi) maailma esiettekannet. 11. X toimus teatris Wagneri „Rienzi” esietendus (etendused ka novembris), mille lavastajaks oli Wagneri lapselapselaps Katharina Wagner. Teatri koor, ette valmistatud Tarmo Vaaski poolt, sai suure tunnustuse osaliseks kümnetes Saksamaa, aga ka Austria, Inglismaa jt maade ajalehtedes.

Andres Mustonen juhatas 20. ja 21. XI Kymi Sinfoniettat Kotkas ja Kouvolas: Stamitz, Penderecki Sinfonietta flöödile ja keelpillidele (Massimo Mercelli), C. Ph. E. Bach ja J. Chr. Bach. 

Mikk Murdvee dirigeerimisel astus 15. XI üles Ylioppilaskunnan Soittajat Sulasoli galakontserdil Helsingi konservatooriumis. 21. XI juhatas ta Pärnu Linnaorkestri külaliskontserti Helsingi Temppeliaukios: kavas Andrus Kallastu „Nahakaupleja Pontus”, Toivo Tulevi Flöödikontsert (Monika Mattiesen) ja Arvo Pärdi I sümfoonia, kaastegev sopran Kai Kallastu.

Eesti Rahvusmeeskoori kavas Swanseas 13. X Ants Sootsi juhatusel festivalil „Walestonia 2008” kõlasid Mart Saare „Küll ma laulaks”, Ester Mäe „Kuidas elaksid?”,  Gustav Ernesaksa „Weart kellad”, Eduard Tubina „Igatsus”, Tarmo Lepiku „Pastoraalid”, Veljo Tormise „Vepsa talv”, „Ratas” ja „Incantatio maris aestuosi” ning Aare Kruusimäe „Hääle otsimine”.

Tartu Akadeemiline Meeskoor (dirigent Alo Ritsing) osales 30. X – 2. XI koorifestivalil „Praga Cantat 2008” ja võitis konkursil kuld-diplomi. Konkursikavas olid Gustav Ernesaksa, Eduard Tubina, Konstantin Türnpu ja Alo Ritsingu laulud.

Tartu Noortekoor (Riho ja Kadri Leppoja) võitis konkursil  „Venezia in Musica” (1. – 5. X) esikoha ja kulddiplomi ning andis kontserdi San Francesco della Vigna kirikus.

Ansambel Heinavanker esines 3. – 8. X nelja kontserdiga USAs: Wesley ülikoolis Illinoisis, Fayetteville’is, Abilene’is Texases ja San Antonio Trinity ülikoolis.

Aile Asszonyi, Annely Peebo ja Juhan Tralla esinesid Verdi Reekviemi solistidena Serbia RTV koori ja orkestri kontserdil „In Honor of Pavarotti” 6. IX Belgradi Sava keskuses, dirigent oli Bojan Sudjić.

Kädy Plaas, Risto Joost ja Mati Turi olid Mozarti  Reekviemi solistid Turu FO kontserdil „Itämeren Uusi Hansa” Turu toomkirikus 31. X Juha Kangase juhatusel, kavas oli ka Arvo Pärdi „Cantus”.

Ain Anger oli 9. XI Basilio Viini Riigiooperis Rossini „Sevilla habemeajajas”, kui dirigeeris Karel Mark Chichon. Ajavahemikus 16., 19., 23. XI oli ta samas Heinrich de Vogleri osas Wagneri „Lohengrini” peategelasi, juhatas Leif Segerstam.

Külli Tomingas laulis 15. – 19. X kolm õhtut Flora Bervoix’ osas Verdi „La traviata’s” Rovigo Teatro Sociale  193. hooaja avaetenduses. Uuslavastuse tegi Denis Krief, dirigendiks Tiziano Severini, nimiosas Gladys Rossi.

Monika-Evelin Liiv esines Londoni Royal Opera Linbury Studios 14. ning 16. ja 17. X Wa
ltoni ooperis „Karu”. Seejärel 8.– 24. XI laulis ta RO suurel laval kuus etendust Straussi „Elektras” 2. teenijanna osas, nimiosas Susan Bullock, dirigent Mark Elder. 2. – 6. VIII esines ta kolm õhtut Olga osas Tšaikovski „Jevgeni Oneginis” Prantsusmaal Baugé ooperifestivalil, kus Filipjevnana laulis ka Merle Silmato. 

Pori Sinfonietta kontsertidel 26. ja 27. XI (dirigent Jukka Iisakkila) on Beethoveni IX sümfoonia solistiks ka Kristjan Mõisnik.

Andres Uibo andis 12. X sooloõhtu Milanos festivalil „Le Voci della Città”, Basilica di San Satiros kavas Weckmann, Sibelius, Uibo enda „Apocalypsis Symphony” ning Rudolf Tobiase Fuuga d-moll. 29. IX mängis ta koos Heiki Mätlikuga Münsterlandi muusikapäevadel Rheines, kavas Marcello, Bach, Beethoven, Arvo Pärdi „Trivium” ja „Fratres”. 

Martin Kuuskmann esines 20. XI Christopher Theofanidise I fagotikontserdi (esimene talle pühendatud kontsert, 1997) solistina New Haveni Woolsey Hallis koos Yale Philharmonic Orchestraga, juhatas autor. Irina Zahharenkova oli Jyväskylä Sinfonia solist Chopini II klaverikontserdi ettekandel 22. X, dirigent Maciej Zołtowski.

Kristjan Randalul oli rida kontserte New Yorgis: 11. XI Matteo Sabattini kvartetis jazziklubis Cachaca, Jacob Varmuse projektis 12. XI Queens Librarys ning 16.  ja 17. XI Guggenheimi muuseumis, 13. XI mängis ta ka New Yorgi Eesti Majas, 22. XI Adam Niewoodi ansamblis Westoni jazzifestivalil. 26. ja 27. XI esines ta oma kvartetiga Madridi jazzifestivalil, järgmised kontserdid on tal 28. ja 29. XI The Transatlantic Collective’iga Luxembourg’is Redange’is ning 30. XI koos Bodek Jankega jazzipäevadel Ludwigsburgis.

Vantaan Viihdeorkesteri kavas „Tähti ja teemante” Markku Johanssoni juhatusel tegi 18. XI solistina kaasa Angelika Klas.  

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp