Tallinna Linnaarhiivi varakamber

2 minutit

Toodud näited varakambrist peaksid küllap veenma selles, et Tallinna Linnaarhiivi kogud on väärt süstemaatilist esitlemist laiemale üldsusele ning et huvilised väärivad võimalust nendega tutvuda. Arhiivis käibki sagedasti külalisi, kel soov säilinud haruldusi oma silmaga näha: kooliõpilasi, keele- ja ajalootudengeid, ajaloolasi, arhivaare jpt nii Eestist kui ka välismaalt. Aastane ekskursioonide arv on viimastel aegadel ikka püsinud 30–35 ümber. Linnaarhiiv on oma kogusid alati meelsasti näidanud, kuid seejuures siiski kahetiste tundmustega: arhivaalide mitu korda kuus ümbrisest väljavõtmine ja tagasipanemine, hoidlast esitlusruumi ja tagasi viimine ning nende demonstreerimine tähendab alati kompromissi nende „tervisega” viimase kahjuks, sest arhivaalidega sel kombel ringi käies on kahjustused, olgu esialgu silmale ehk tajumatudki, aja jooksul paratamatud.

Kirjeldatud asjaolud ajendasid otsima rariteetide tutvustamiseks neile vähem valutuid võimalusi ning nii sündis mõte seada sisse alaline näitus. Valguse, temperatuuri, õhuniiskuse, tolmu ja õhus sisalduvate saasteainete suhtes tundlikest objektidest (vahapitseritega paber- ja pärgamentdokumentidest, metallpanustega nahkköidetest) koosnev püsiväljapanek eeldab kõrgendatud turvalisusega ja arhivaalide seisundi säilivuse tagamise seisukohalt parimat võimalikku keskkonda, mistõttu otsustati näitus üles panna ühes arhiivihoidlatest. Hoidlas kui arhivaalide alalises asukohas jälgitakse süstemaatiliselt ruumi puhtust ning temperatuuri ja õhuniiskuse stabiilsust, seal eksponeerituna satuvad arhivaalid valguse kätte üksnes inimeste ruumis viibimise ajal, kõige pikemalt just seoses näitusekülastustega. Muul põhjusel sisenetakse kõnealusesse hoidlasse harva, sest sinna paigutatud pitserürikuid kasutatakse harva. Näituse-arhivaale näeb õhukindlates klaasvitriinides, et takistada hoidlaruumi keskkonnas sisalduvate mõjurite tungimist eksponaatide mikrokeskkonda. Vitriinide klaas on kaetud ultraviolettkiirguse eest kaitsva kihiga. Osa vitriine on varustatud eraldi  kiudoptilise valgustusega, ülejäänutele langeb hoidla üldvalgus. Näitust eraldab tavapärasest hoidlaosast klaassein, mistõttu saab külastajatele tutvustada ka tänapäevase arhiivihoidla sisustust ja arhivaalide hoiustamise viisi. 

Linnaarhiivi varakambrit saab külastada arhiivitöötaja saatel ning ette registreerimise korral (tel 645 7401, linnaarhiiv@tallinnlv.ee ), rühma suurus kuni 20 inimest. Kõik huvilised on lahkesti oodatud.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp