KGB vangikongides saab näha J. Kersnovskaja näitust elust Gulagi vangilaagris

2 minutit

Alates 3. veebruarist saab KGB vangikongides näha Jevfrosinja Kersnovskaja joonistustel põhinevat näitust “Kui palju maksab inimene?”. Gulagi vangilaagrist eluga pääsenud naise mälestustel ja piltidel põhinev näitus toob külastaja ette 17 unikaalset reproduktsiooni tema joonistusvihikutest.

Pildi allkiri: Küüditamine, 1941. aasta. 13. juuni 1941. aastal. “Nüüd ma enam ei mäleta, kuidas vagunisse sattusin. Mäletan rahvasumma, sõdureid, karjeid, lööke, rüselemist vagunis, mis oli viimase võimaluseni täis tuubitud segaduses ja katkutud välimusega inimesi.”

Jevfrosinja Antonovna Kersnovskaja (1907–1994) sündis Odessas aadliperekonnas. 1919. aastal põgenes perekond enamlaste tagakiusamise eest ning asus elama Bessaraabiasse Kersnovski peremõisasse. 1940. aastal sisenesid Bessaraabiasse Nõukogude väed ning konfiskeerisid Kersnovskite vara. 1941. aastal pagendati Jevfrosinja Siberisse, Narõmi territooriumile Tomski oblastisse. Seal ähvardas teda näljasurm, nii et Jevfrosinja asus jalgsi 1500 km pikkusele põgenemisteele üle külmunud taiga. Pääseda tal ei õnnestunud ning ta võeti kinni. Jätkus kümneaastane karistusekandmine vangilaagrites.

Vabamu kuraator – näituste juht Piret Karro: “Kõigi Jevfrosinja kannatuste taustal rullub lahti pilt inimesest, kes suutis sellele ajastule vastu seista. See on inimene, kes kogu oma eluga vastab olulisimale küsimusele: Kuidas on võimalik säilitada inimeses inimlikkus? Kui palju maksab inimene?”

Näitusele väljapandud joonistustel näeb Jevfrosinja küüditamisteekonda, tema surma trotsivat põgenemist ning elu Norilski laagris, kus ta kohtus ka Tallinnast pärit arsti Dr. Leonhard Mardnaga, kes ravis naise terveks, kui ta ei suutnud enam kannatustele vastu pann a ning raskelt haigestus. Pärast tervenemist töötas Jevfrosinja haiglas medõena ning aitas Dr. Mardnat tema uurimistöös.
Oma mälestustest ja läbielamistest Gulagi vangilaagris kirjutas naine käsikirja, mis koosneb 12 vihikust ja 703 detailsest joonistusest. Tema joonistustevihikud on tõlgitud kuude keelde, Eestis ilmus osa neist esmakordselt 1990. aastal Memento Teatajas.

Näituse valmimist toetas Eesti Kultuurkapital ja Jevfrosinja Kersnovskaja pärandi hoidja, perekond Tšaipkovski.
Näitus jääb KGB vangikongides avatuks 3. veebruarini 2022. KGB vangikongid asuvad Tallinnas, aadressil Pagari 1.

Vaata lisa: vabamu.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp