KKEKi arhiiv on täienenud uute videoteoste, kunstnike biograafiate ja trükistega

3 minutit

Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuses asuva kaasaegse kunsti arhiivi eesmärgiks on luua nähtavust Eesti kunstnikele ja kunstiväljale ning panustada KKEKi kui uurimiskeskuse arendamisesse.

2020. aastal täienesid kunstnike andmebaas ning trükiste ja videoarhiivid uute materjalide ja kasutusmugavust võimaldavate rakendustega.

Vaade kunstnike andmebaasile. Kuvatõmmis

2020. aasta alguses avaldasime uue kodulehe, kust leiab uuenenud kujul Eesti kunstnike andmebaasi, mis praegu pakub sissevaateid 63 kunstniku loomingusse. Viimase poolaasta jooksul on andmebaasi lisandunud järgmiste kunstnike profiilid: Ingrid Allik, Kristina Norman, Angela Maasalu, Sirje Runge, Johannes Säre, Maria Kapajeva, Bita Razavi, Raul Meel. Uuendatud on Merike Estna ja Marge Monko biograafiad. Pidevalt täienev andmebaas pakub kunstnikule lisanähtavust ja võimalust jõuda rohkemate (välis)kontaktideni – seda ka nende kunstnike jaoks, kel ei ole kodulehte või galeriid.

Sügisel lisandunud uue funktsioonina on võimalik andmebaasis otsida kunstnikke temaatiliste märksõnade kaudu.

Kunstnike andmebaasi koostamise tiimiga lisandus 2020. aasta novembrist Brigit Arop, kelle ülesandeks on kunstnike biograafiate koostamine ja visuaalmaterjalide kogumine.

Trükiste arhiiv

KKEKis asub arvestatav hulk kunstitrükiseid, mis on leidnud oma koha keskuse riiulil – artefaktina, dokumendina toimunud üritusest, veel sõnastamata kunstivooludest, märgina oma ajastust – et kanda edasi informatsiooni ja teadmisi. Sel aastal seadsime fookuse koguda edaspidi suuremal määral isekirjastatud, eksperimentaalse formaadiga kunstnikuraamatuid. Nii täiendati arhiivi trükistega kunstnikelt Piret Karro, Jaanus Samma, Maria Kapajeva, Camille Laurelli, Laura Põld ja rühmitustelt Varvara & Mar, Vedelik, ajuokse.

Endiselt toimub raamatuvahetus Eesti Kunstimuuseumi, EKKMi, Tartu Kunstimuuseumi, EKA raamatukogu ja kirjastusega. Koostöös Lugemiku raamatupoega alustas KKEKi ajakiri uut rubriiki Raamatuklubi, et tutvustada Lugemiku poes müüdavaid kunstiraamatuid.

Septembris toimus näitus Paberi tõmme. Trükised KKEKi arhiivist (kuraator Marika Agu) Lugemiku raamatupoes ja kohvikus Hulda, kus oli eksponeeritud eriformaadilised vähem tuntud ja haruldased väljaanded KKEKi arhiivist.

Videoarhiiv

KKEKi ajakirjas jätkab ilmumist arhiivileidudele pühenduv rubriik Meenutaja, kuid seoses kevadise eriolukorraga lisandus uus videoteoseid tutvustav rubriik Arhiivikuller“, kus tutvustasime KKEKi videoarhiivi kuuluvaid teoseid Anu Juurakult, Jass Kaselaanelt ja Raul Viitungilt, Eleonore de Montesquiou’lt, Netti Nüganenilt, Kiwalt, SKATKAlt, Bita Razavilt, Sandra Jõgevalt ja Margus Tammelt ning Andrus Joonaselt.

Hetkel on KKEKi videoarhiivis 590 ühikut, eesti- ja ingliskeelse nimekirjaga saab tutvuda siin ning videosid on võimalik vaadata üle digisilla. 2020. aastal täienes videoarhiiv Darja Popolitova, Lauri Koppeli, Flo Kasearu, Maria Kapajeva, Siim-Tanel Annuse ja Keiu Maasiku videoteostega.

Muu

24. oktoobril toimus workshop, mille raames pidas ettekande Los Angeleses resideeruv vabakutseline kuraator Aaron Moulton Sorose keskuste võrgustikust Ida-Euroopas ja mille jaoks kaevati välja Eesti keskuse töödokumendid. Workshopi korraldas Beáta Hock Ida-Euroopa Ajaloo ja Kultuuri Instituudist Leibnizes.

KKEKi arhiivi projektijuht on Marika Agu, kes omandas 2020. aasta sügisel Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu poolt välja antud raamatukoguhoidja kutse 6 taseme.

Tudengitel on võimalik arhiivi tulla praktikale või õppetöö jaoks materjali koguma, samuti on oodatud kõik teised uurijad. Täpsema info jaoks palun kirjutage marika@cca.ee.

KKEKi arhiivi arendamist toetas 2020. aastal EAS (kodulehe arendamine) ja Kultuurkapital.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp