Pealelend – Marje Lohuaru, Eesti Kultuurkapitali helikunsti siht-kapitali nõukogu esimees

2 minutit

Kultuurkapitali helikunstikapitalil on uus kaheaastane residentuuriprogramm ansamblitele ja nende mänedžerile. Esimene taotlusvoor on mõeldud keelpillikvartettidele.

Mida tähendab selles kontekstis residentuuriprogramm? 

Residentuur on mitmeti toimiv rahvusvaheline formaat. Sageli on programm seotud mõne tuntud ansambliga, kelle juurde saab minna õpetust saama, aga eelkõige annab see võimaluse süüvida valdkonda, saada uusi kontakte ja väärtuslikke kogemusi.

Kultuurkapitali helikunsti siht­kapitali kaheaastase residentuuriprogrammi eesmärk on laiendada ansambli­mängu kandepinda, luua inspireeriv professionaalne keskkond ja moodustada uusi ansambleid. Residentuur annab ansamblile võimaluse kaasata mänedžer, kelle ülesanne on planeerida koostöös ansambliga residentuuriprogramm, sh kontserttegevus nii Eestis kui ka välismaal, leida programmi ettevõtmistele uudseid lahendusi, valmistada ette finantseerimis­taotlusi, aruandlus jne. Mänedžeri valib ansambel. Oluline on osaleda rahvus­vahelistes erialavõrgustikes.

Miks on seekord esil just keelpillikvartett?

Praegune helikunsti sihtkapitali nõukogu otsustas alustada residentuuriprogrammi keelpillikvarteti kui pika traditsiooniga klassikalise ansambli koosseisuga. Eesmärk on anda keel­pillikvarteti žanrile laiem kandepind ning luua pinnas pidevalt tegutsevatele kvartettidele. Järgmises instru­mentaalansambli residentuuri taotlusvoorus otsustab sihtkapitali nõukogu ansamblikoosseisu üle. Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali residentuuriprogrammi perspektiiv on pikem ja jätkusuutlikum kui kaks aastat.

Kas residentuuri taotlemiseks peab looma uue ansambli või võib selles voorus osaleda ka juba tegutsev ansambel, kes soovib kultuurkapitali toel alustada koostööd mänedžeriga?

Mõlemad võimalused on olemas. Kuna peaeesmärk on toetada uusi ansambleid, siis on sisse seatud ansambli­liikmete vanuse ülempiir 35 aastat.

Millistel tingimustel saab residentuuriprogrammi kandideerida?

Kandideerimiseks tuleb 10. jaanuaril 2021 esitada helikunsti sihtkapitali nõukogule ansambliliikmete ja mänedžeri motivatsioonikiri sooviga osaleda residentuuriprogrammis. Sellele palume lisada ansambli liikmete viimase kahe aasta loominguliste saavutuste kirjelduse, vähemalt 20minutise video ansambli esinemisest, mis peab sisaldama eri ajastute teoseid või teose osi, ja mänedžeri CV. Valik tehakse 1. veebruariks.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp