Pealelend

2 minutit

Järgmisel nädalal tuleb trükist raamat pealkirjaga ?Püsimatu metaphysicus: Madis Kõiv 75?. Teose üks toimetajaid Jaan Kangilaski, mis raamatuga on tegemist?

See on pühendusteos Madis Kõivule, sealt võib leida 29 teksti 28 inimeselt. Enamik neist on kirjutatud spetsiaalselt selle raamatu jaoks, üks tekst on taastrükk. Autoreiks füüsikud, filosoofid, kirjanikud, kirjandus- ja teatriuurijad jt. Kuigi otseses tähenduses pole sugugi paljud neist olnud Kõivu kolleegid või õpilased, võib üsna julgesti ütelda, et kõik nad on inimesed, keda Madis Kõiv ja tema looming on sügavalt puudutanud.

Raamatus püütakse haarata võimalikult paljusid Kõivu ja tema loodu tahke ehk, osundades saatesõna: ?sihiks oli panna kokku raamat, mis oma sisult oleks sama kirev ja mitmelaadiline, nagu seda on Kõivu enese looming, mis ulatub eksaktsest füüsikast maalikunstini. /…/ Kõiv on paljusus, ta on seda tänu oma laiahaardelisusele. Ja tänu oma püsimatusele, mis võimaldab tal olla korraga füüsik ja metafüüsik, kirjutada näitemänge ning artikleid kvantfüüsikast, kirjutada Ajast ja viibida Kohtades, maalida kõrvitsaid ning käsitleda Freget, selgitada Kanti transtsendentaalset analüütikat ja kirjutada mälestusi ning esitada tekste ladina ja võro keeles. Füüsikasse Kõiv ei mahu, ta on metafüüsikas. Aga ta on seal püsimatult, sest ta on igal pool mujalgi. Ometi pole sest ühti, sest just nõnda ongi kõige parem.?

Raamatu on koostanud kolm filosoofiadoktoranti  Bruno Mölder, Veiko Palge ja mina. Koostamise mõte sai alguse kevadel, kui me kõik viibisime Saksamaal Konstanzi ülikoolis. Ka praegusel hetkel olen mina koostajaist ainuke, kes viibib Eestis. Ent ka palju muid inimesi aitas koostamisele kaasa, kelleta see raamat oleks saanud kindlasti ühekülgsem. Kõigile neile oleme väga tänulikud, eriti tahaksin tänada Piret Kuuske, Aare Pilve ja teisi, kes aitasid potentsiaalsete autoritega kontakti saavutada. Raamatu on kirjastanud EYS Veljesto Kirjastus, kes esitleb raamatut reedel, 10. detsembril kell 17 Tartu Kirjanduse Majas.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp