Olde Hendrik kui maleajakirjandusliku laadaputka jõumees

3 minutit

Ka minu tundmused saavad olema kriitilised, aga ärgem rohkem tõmmakem paralleele Oksaga ja laskem päev pärast EV sündi surnud suurmehel vähemasti sellel aastatuhandel Rahumäe kalmistul puhata rahus.

Mind ?okeeris laupäevases (30.X) SL Õhtulehes maleliidu tegevjuhi Hendrik Olde kommentaar pärast 2008. aasta maleolümpia korraldamisõiguse kaotust Dresdenile: ?No aga mida sa ühelt Uganda esindajalt tahad, kui talle kingitakse viiskümmend malelauda!? Loomulikult võtab ta need vastu, müüb kodumaal kolme dollari eest maha ja paneb 150 dollarit taskusse?.

Minu hinnangul on tegemist verbaalset pidamatust põdeva alaliidu palka saava tegevjuhiga. Aga sangar jätkab talle omaselt: ?Olde kirjeldusel võitis Dresden eelkõige tänu vaeste Aafrika ja rikaste Euroopa riikide jäägitule toetusele. /- – -/ Me ei tohi neid kahte korda (kaks aastat tagasi sai Olde ilma Carmen Kassita vastaskandidaat Torino vastu 12 häält ? M. S.) võtta kaotustena, vaid õppetundidena?.  

Viimasega olen nõus. Aga ma arvan, et me millegipärast mõtleme Olde Hendrikuga õppetunni all erinevaid asju. Vaadanud Urmas Oti saadet, kuulnud Tiina Kaalepi vestlust Raul Rebasega, lugenud meie päevalehti, ja olles sama ?rahvaliku? väljendusviisiga, on mul meie maleliidu tegevjuhile järgmised küsimused:

 

1) Kas meesterahvana tasub ikka sellist loba ajada?

2) Kas teil Carmen Kassi ees piinlik ei ole? Piltlikult öeldes ronisite ju tema seeliku alla ja saite Torinoga võrreldes 17 häält rohkem.

3) Mainisite, et nii mees- kui ka naiskonna tulemus maleolümpial ei muutnud jõudude vahekorda 2008. aasta maleolümpia pealinna valimisel. Kas võib sellest välja lugeda, et meie naiste raudvara Tatjana Fomina ja Monika Tsõganova väljajäämine naiskonnast on köömes Carmen Kassi presentatsiooni kõrval? (30.X Postimees tsiteeris mõjukat Frankfurter Allgemeine Zeitungit: ?Samas pole rahvusvaheliselt tuntud fotomodelli ja rahvusliku maleliidu juhi halb esinemine maleolümpial Hispaanias Eesti kandidatuurile kasuks tulnud.?)

4) Kuidas hindate oma abikaasa esinemist maleolümpial? Sai ju Margit Brokko-Olde kolmandal laual ?ugandalastega? mängides konkurentsitult Eesti võistkonna halvima tulemuse ? 2,5 punkti 7-st?

5) Kuidas hindate maleliidu juhina meeskonna 2:2 viiki Slovakkiaga? Meeldetuletuseks: ükski partii ei kestnud üle poole tunni ja kümmekonna käigu. Kas selles valguses sobib Itaalia, Uganda ja Saksamaa suunas näppu viibutada? Või tegite tol hetkel Eesti riigile ?au ja kuulsust? toonud lobby-tööd?

6) EV on otsustanud eurole üle minna: kas  Paul Keres kaob enne käibelt või teie tähtsalt maleliidu juhtpositsioonilt?

7) Kas te julgete silma vaadata oma kolleegidele ?rikkast Euroopast?? (Uganda mehele vaatate vähemasti jutu järgi nagunii otsa samamoodi kui vaadati eestlastele kakskümmend aastat tagasi.)

8) Vabariigi valitsus ja Tallinna linn toetasid seda projekti. Kas te mõistate, et ka linna- ja riigijuhid peavad teie lobamokluse pärast nii mõnelgi vastuvõtul piinlikkust tundma? (See oli vist rumal küsimus?)

9) Mitu häält oleks Eesti saanud rohkem, kui teid Hispaanias poleks olnud?

10) Kas pärast teie käitumist on sõnal ?äraostmatu? lisaks robespierre?likule ja respublikaanlusele ka kolmas dimensioon?

Tegelikult ei oota ma maleliidu palgaliselt juhilt nendele küsimustele vastust. Siiski vaikselt loodan, et õpib vigadest ja ei tee tulevikus enam Eesti riigile häbi. Juba kas või Paul Kerese pärast.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp