Festival ?Klaver ?04?

3 minutit

Muusikasõpradel on põhjust rõõmustada: 22. ? 29. X toimub

Estonia kontserdisaalis IV rahvusvaheline pianistide festival ?Klaver?. 1998. aastal alguse saanud festival on Eestisse toonud klaverimängu suurkujusid kogu maailmast. Meenutagem: Mihhail Pletnjov, Arkadi Volodos, Angela Hewitt, Marc-André Hamelin, Charles Rosen, Cyprien Katsaris, Pierre-Laurent Aimard, Piotr Anderszewski. Peaaegu kõik nad olid Eestis kas suhteliselt või täiesti tundmatud, nüüd aga oodatakse neid ikka ja jälle tagasi. Nädalapikkune kontsertide ja meistriklasside kogum on kui muusikaline vitamiinisüst, millest saadud energiaga saab elada vaat et järgmise festivalini!

Interpretatsioonikunst on pidevas muutumises. Kuigi iga hea interpreet on omanäoline, võib maailmas näha siiski teatud suundumusi, voolusid. Angela Hewitti Bach, Marc-André Hamelini Liszt või Stephen Kovacevichi Beethoven mõjutavad kogu maailma esituskunsti. Heliplaatidelt võib nende loomingut ju ka kodus tugitoolis nautida, elamus kontserdisaalis on aga siiski midagi hoopis erinevat ja enamat. Selliste elamuste pakkumine ongi festivali eesmärk. Klaverimängu suurkujude Eestisse toomine, suurepäraste, kuid meil tundmatute pianistide esitlemine publikule ja loomulikult meie oma arvukale ning mitmekülgsele pianistide perele esinemisvõimaluste loomine on festivali tegijad ikka ja jälle pingutama pannud.

Festivali esinejad tulevad mitmelt poolt maailmast, kuuludes erinevatesse kultuuriruumidesse ja põlvkondadesse. Tänasel avakontserdil esineb ERSO, solistiks noor, meteoriidina pianismitaevasse lennanud itaallane Gianluca Cascioli. Mis tõstab pianisti sadade teiste noorte hulgast sellisel määral esile, et maailma prestii?semaid plaadifirmasid Deutsche Grammophon ta enda artistiks kutsub? Määrav on kunstisõnumi originaalsus, n-ö oma hääl, millega üleküllastunud plaaditurul läbi lüüa. Casciolil on see oma hääl: originaalne, vahel ekstravagantnegi, intrigeeriv, ei jäta mitte kunagi ükskõikseks. Ka kava on talle iseloomulik: publiku poolt armastatud Schumanni kontserdile lisaks esitab ta meilgi tuntud gruusia helilooja Gija Kant?eli teose ?Valse Boston?.

Laupäeva õhtul astub publiku ette üks meie aja suurmeistritest Stephen Kovacevich USAst. Aastakümned maailma tipplavadel, sügavuti minevad interpretatsioonid ja tohutu meisterlikkus klaveri valitsemisel on temast teinud paljude noorpianistide iidoli. Ta mängib meile oma meelisautoreid Beethovenit ja Schubertit.

Ka järgmised õhtud toovad sära: praeguseks samuti tippude hulka jõudnud laiahaardeline ja võimas kanadalane Louis Lortie, hulgaliselt plaadiauhindu võitnud vene pianismi hiilgav esindaja Nikolai Luganski, soome klaverikunstnik, aastakümneid kõrgtasemel esinenud Eero Heinonen, kes juba järgmisel nädalal pärast festivali annab kontserdi koos legendaarse laulja Peter Schreieriga, rafineeritud ja peen prantslane Alexandre Tharaud. Intrigeeriv on eesti juurtega Moskva multiinstrumentalisti Peeter Aidu esinemine.

Ka Eesti pianistid annavad oma kaaluka panuse: kontserdiga tähistab 30aastast koosmusitseerimist Tallinna Klaveriduo (Nata-Ly Sakkos ? Toivo Peäske), omaette soolokavadega esinevad Mati Mikalai ja Tanel Joamets. Projektiks projektis on Mozarti ja Chopini klaverikontsertide meil senikuulmata kammerversioonide esitused värsketelt rahvusvaheliste konkursside laureaatidelt Irina Zahharenkovalt ja Mihkel Pollilt ning muusikakeskkooli õpilastelt Jaan Otsalt ja Jaan Kapilt. Külalisena teeb kaasa Inglismaa juhtiva muusikakooli (Menuhini kooli) õpilane Miho Kawashima, orkestripartiisid esitavad Tallinna Keelpillikvartett ning Tobiase Kvartett.

Festival lõpeb seekord omalaadselt: piduliku ülitõsiduse asemel humoorikas võistumängimine, kus võrreldakse eri stiilide ja mänguvõtete valdamist klassikast jazzi, rocki ja vaba improvisatsioonini, laval kõrvuti muusikalised polüglotid Rein Rannap, Kristjan Randalu, Mihkel Mattisen ja Sven Kullerkupp. Õhtut juhtib näitleja Taavi Eelmaa.

Traditsiooniliselt kaasnevad festivaliga meistriklassid ja näitus, seekord pealkirja all ?Klaverimängust Eestis läbi aegade?, kõlavad Eino Tambergi, Tõnu Kõrvitsa, Timo Steineri ja Ülo Kriguli teoste esiettekanded.

Kokkuvõtteks ? klaveripidu tuleb, kõik on oodatud!

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp