Auhind – Eesti 2020. aasta kirjanik on Susan Luitsalu

2 minutit

Liivi muuseumis peeti 22. ja 23. augustil festivali „Eesti kirjanik 2020“ alapealkirjaga „Hea elu“. Festivali üks olulisemaid kavapunkte on Eesti aasta kirjaniku tiitli andmine. Selle pälvis tänavu Susan Luitsalu.

Otsustuskriteeriumid ei ole ranged: autor peab olema möödunud aasta jooksul avaldanud proosateose Eesti ühiskonnas aktuaalsel teemal ning kutse peale Rupsile debateerima sõitma. Susan Luitsalu sulest ilmus mullu romaan „Ka naabrid nutavad“. Žürii liikmete Mari Niitra ja Mihkel Kunnuse sõnul on teose puhul tegu ajakajalise sissevaatega tänapäeva eesti keskklassi argipäeva ja väärtushinnangutesse: „Raamat näitab elegantselt fassaadide taha – ja see vaatepilt ei pruugi olla meeldiv. Luitsalu paljastab halastamatult tõusiklust ja naabrist parem olla tahtmist, aga ka perevägivalda ja küberkiusamist.“

Pealtnäha lihtne raamat on tegelikult osava käega kirjutatud. „Autor pole seadnud väga suuri kirjanduslikke eesmärke ja võib-olla just seetõttu on ta saavutanud rohkem kui nii mõnigi suurte ambitsioonidega alustanu. Siiski torkavad silma osav karakteriloome, dramaturgilise pinge loomise oskus ja nauditav stiil. Hästi põimitud olulised teemad tõstavad raamatu kõrgemale tavapärasest meelelahutuskirjandusest,“ selgitavad Niitra ja Kunnus.

Esile tõsteti ka Susan Luitsalu üle-eelmisel aastal ilmunud reisiraamat „Minu Dubai“. Äsja ilmus Luitsalu sulest samas sarjas „Minu maailm“. Tema romaan „Ka naabrid nutavad“ on aga juba kevadel tunnustuse pälvinud: teos oli proosa kategoorias Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhinna kandidaat.

„Hea elu“ käigus astusid üles Vahur Afanasjev, Kärt Hellerma, Andrei Hvostov, Mihkel Kunnus, Susan Luitsalu, Mari Niitra, Triin Paja ning Traditsiooniline Tartu Kevadbänd. Piret Päär viis läbi jutuvestmise töötoa.

Eesti aasta kirjaniku tiitli on varem pälvinud Vahur Afanasjev, Meelis Friedenthal, Urmas Vadi, Elo-Maria Roots, Jan Kaus, Kai Aareleid, Mihkel Mutt, Eva Koff ja Andrei Hvostov.

Susan Luitsalu Liivi muuseumis.
Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp