Suri Soome kultuuriajakirjanik Matti Rinne

1 minut

Oleme saanud Soomest kurva sõnumi. 3. mai õhtul suri oma maakodus Lammil pika tee käinud kultuuriajakirjanik Matti Rinne (snd 1934).

Matti Rinne töötas rohkem kui 30 aastat ajalehe Iltasanomat juures. Soome kirjanduskriitikute guru Pekka Tarkka on öelnud, et Soomes on ainult üks kultuuriajakirjanik ja selle mehe nimi on Matti Rinne.

Matti Rinne ei olnud estofiil. Elati aastail, mil eesti kirjandusest, üldse eesti (Nõukogude Eesti) vaimuelust kõnelemine oli, kui mitte ohtlik, siis kindlasti sobimatu. Iltasanomat siiski käsitles ja kajastas peaaegu kõike, mis eesti keelest soome keelde oli tõlgitud. Tihti kirjutas arvustuse Matti Rinne ise. Ta pidas väga lugu Krossist, Kaplinskist, Ristikivist.

Aastad möödusid. Jõudis kätte aeg kirjutada „oma raamatuid“. Valmis kümmekond mõttekirjanduse teost: Soome tuntud perekonnast „Yksitoista Tapiovaaraa“, kultuuriajalooline „Aseman kello löi kolme kertaa“ jm. Tema viimaseks raamatuks jäi omaelulooline „Kulttuuritoimittaja“.

Matti Rinne käis koos abikaasa Tuulaga üsna tihti Tallinnas. Raamatupoes. Kumus. Meie väikestes kunstigaleriides. Mõnes vanalinna restoranis. Matti Rinnel oli siin sõpru.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp