Pealelend – Raul Järg, Eesti Arhitektuurikeskuse juhataja

3 minutit

Arhitektuurikeskus avaldas hiljuti Eesti nüüdisarhitektuuri veebikaardi. See asub aadressil estonianarchitecture.com.

Mis tingis vajaduse selle kaardi järele?

Directory of Estonian Contemporary Architecture (EstArch) võrguleht on kasvanud välja arhitektuurikeskuse tegevusest ja projektidest. 2012. aastal andsime välja esimese taskugiidi trükise Tallinna nüüdisarhitektuurist, samast ajast on pärit ka arhitektuuri ekspordiklubi kataloog „Aku“. Üks meie tegevussuundi on Eesti nüüdisaegse arhitektuuri välisturundus. Korraldame tellimuspõhiselt ekskursioone peamiselt väliskülalistele ning eelmi­sest aastast alates ka Tallinna avatud majade (Open Houe Tallinn) ekskursioone, mis on esmajoones mõeldud kohalikule elanikule. Kõik need tegevused vajavad ülevaatlikku objektide andmebaasi koos piltide ja tutvustavate tekstidega.

2015. aastal tegime esimese EstArchi veebilehe versiooni. Toona jäi leht kahjuks tolmuma, kuna sisu täitmiseks ja sellega järjepidevaks tegelemiseks puudusid vahendid. Möödunud aasta lõpus saime EASi ja ELi vahendite toel valmis EstArchi lehe uue kujunduse ning alustasime selle sisuga täitmist. Praegune digiparatamatus andis meile viimase tõuke veebilehega avalikult välja tulla.

EstArchi veebilehe eesmärk on olla nüüdisarhitektuuri digitaalne aken, et eksponeerida ja esile tõsta väärtuslikku. Oleme veendunud, et peale rahvusvaheliste võrguväljaannete on oma koht ka riigi arhitektuuriportaalidel, sest keegi teine peale meie siin kohapeal ei tea paremini, kus, miks ja mida tasub vaadata. Kui keegi tunneb huvi nüüdis­aegse kohaliku arhitektuuri vastu, siis tema esimene valik on ikka pöörduda kohalike ekspertide poole. Näiteks on Taani moodsa arhitektuuri peamine tutvustaja Taani arhitektuurikeskus ja Soomes nende Archinfo.

Kellele see kaart mõeldud on?

EstArchi leht on praegu ainult ingliskeelne ja mõeldud peamiselt välisauditooriumile – arhitektidele, arhitektuurihuvilistele, arendajatele jt professionaalsetele huvilistele, sh turistidele nii reisi planeerimiseks kui ka giidiekskursioonide tellimiseks. Kogesime möödunud aastal, et vanalinna kõrval on märkimisväärselt kasvanud välisturistide huvi nüüdisarhitektuuri vastu. Kui valmib eestikeelne leht, siis on see otse loomulikult nii kohaliku professionaali kui ka arhitektuurihuvilise käsutuses. Loodetavasti saame hiljemalt suvel sellega välja tulla ning EstArchi lehest saab arhitektuuribüroodele nende portfooliolehtede kõrval hea abiline uute partnerite leidmiseks. Eestikeelsele lehele soovime lisada täiendavat funktsionaalsust audiogiidina, et arhitektuurihuvilistel oleks võimalik iseseisvalt objektidega tutvuda ja neist lugusid kuulata.

Mille alusel on kaardile objektid valitud?

EstArchi veebisait peaks kajastama Eesti väärtuslikku ruumikultuuri, sh nii arhitektuuri kui ka sise- ja maastikuarhitektuuri. Nii seda, mis on loodud ja ehitatud hiljuti, kui ka varasema 50 aasta jooksul. Praegune veebileht on ses mõttes veel toorik ja kajastab vaid fragmente sellest, mis seal võiks olla ja peaks olema. Edasise objektide valikuga hakkab tegelema kuraator, kelleks saab arhitektuuriajaloolane Mihkel Karu.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp