Pallas ja ERKL otsisid ideid kohaliku villase lõnga kasutuseks

3 minutit
Foto Lauri Raitar
Pallase ja ERKL tootekonkursi väljapanek.

Kõrgema Kunstikooli Pallas tekstiiliosakonna ja Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu (ERKL) koostöös toimus konkurss, mille eesmärgiks oli tunnustada tudengite uudseid ideid kohaliku materjali kasutamiseks tootearenduses.

Konkursile esitatud tooted valmisid Pallase tekstiiliosakonna kolmanda kursuse tudengite silmuskudumise aine raames (juhendajad Kristina Paju ja Maarja Tamjärv), osalejad pakkusid välja lahendusi Eestis kasvanud lammaste villast kohalikes villavabrikutes toodetud lõnga kasutamiseks silmuskootud toodetes. Kõik osalejad esitasid žüriile aksessuaaride kavandite komplekti ning vähemalt ühe materjalis teostatud aksessuaari. Tooted on mõeldud müümiseks Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu uues Kaarmanni kaupluses, kus septembris toimub konkursi töödest ka väljapanek.

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit pani välja stipendiumifondi suurusega 1000 eurot, konkursi žüriisse kuulusid Liivi Soova (ERKL), Liina Veskimägi-Iliste (ERKL), Aet Ollisaar (Pallase tekstiiliosakonna professor), Kadi Pajupuu (Pallase tekstiiliosakonna dotsent), Kairi Lentsius (Pallase moe valdkonna lektor) ja Siiri Nool (Pallase vilistlane). Lisaks osales žürii töös eksperdina Pallase tekstiiliosakonna villa rakendusuuringute juht Liina Kool.

Esitatud toodetest valis žürii välja kaks komplekti:

Paula – peakate, mis koosneb peapaelast ja mütsist, autor Liisi Tamm. Kudumite materjal on Eestis kasvanud lammaste villast kedratud lõng. Toodete värviskaala varieerub naturaalsest valgest halli ja pruunini, variatsioonid tulenevad eri tõugu lammaste villakute värvusest. Lõnga pole töötluse käigus toonitud ning seetõttu harmoneeruvad naturaalsed värvitoonid omavahel suurepäraselt. Tooteid on võimalik kanda nii eraldi kui koos ning erinevaid värvitoone kombineerida.

Žürii märkis selle toote puhul ära funktsionaalsusega arvestamise ning tõi välja, et tegemist on detailideni läbimõeldud tootega, mis on kohe müügivalmis.

Nutikindad KLIK – autor Marge Allik. Nutikindad annavad võimaluse kaasaegseid tehnoloogilisi lahendusi kasutada talvistes oludes, ilma et tekiks vajadus kindaid käest võtta. Kinnaste nimetissõrme ja pöidla otstes olevatest avadest on võimalik sõrmi hõlpsasti välja lükata, kuid kinnas kaitseb kätt siiski otsese külma ja tuule eest. Naturaalne materjal on pärast silmuskudumist vanutatud, kindaid on võimalik toota erinevates värvi- ja mustrikombinatsioonides ning suurustes.

Žürii märkis selle toote puhul ära tooteidee selguse ja ajakohasuse, samuti hea materjalivaliku ning teostuse.

Mõlemad autorid pälvisid esitatud tööde põhjal Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu stipendiumi 500 eurot, millele lisandub tootmise kulude katteks 500 eurot peale esimese partii müügile jõudmist.

Lisaks märkis žürii ära kaks toodet. Anett Niine sall-krae Sampsik puhul toodi välja et tegemist on väga stiilse kohaliku lambavilla kasutusvõimalusi tutvustava tootega, millel on palju edasiarendusvõimalusi. Malle Soosaare disainitud silmuskudumit ja nahka ühendav lips annab võimaluse rikastada käsitööpoodide valikut meestele mõeldud toodetest, mis tavapäraselt pole väga lai. Mõlemad autorid on samuti oodatud läbirääkimistele Eesti Käsitöö Liiduga oma toodete edasiarendamise ja müügivõimaluste osas.

Konkursi töödega sai kuni 25. jaanuarini tutvuda Pallase galeriis Noorus, kus ka vaatajad said enam meeldinud tooted ära märkida. Publiku lemmikuks valiti ülekaalukalt Anett Niine tooteseeria Sampsik.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp