Raamatututvustus

3 minutit

248 lk.

 

Hando RunnelSUUREKS SAAMINE

Valitud luulet lastele ehk ?laste laulud ammu ja homme?. Lihtsad ja selgesõnalised, maaelu ja perekonna väärtuste värsistused. Runneli riimid trallitavad nagu aisakellad ja lõbus on ilma viinatagi. Jütsidel ja tirtsudel on aeg, oodates ?por-por por-por/porganditest/pir-pir pir-pir/pirukaid?kokku veerida liitsõnad ?kuldkingalusikas, jonnipunnirusikas, mürakarumusikas?. Illustreerinud Jüri Arrak, kujundanud Lembit Küüts. Ilmamaa, 2004. 232 lk.

 

AJARAAMAT?llmamaa? ajaraamat 2004

Koostanud ja sõnastanud ei keegi muu kui Runnel, kes on nelikvärsi vormis visandlikult iseloomustanud kirjastuse Ilmamaa 21 töötajat ja abilist. Runnel sarnaneb siin läbinägeliku koolipapaga, kes püüab oma psühholoogilisi tähelepanekuid luuleliste kujunditena sõnastada. Ja õnneks pole see luule mitte ainult ametkondlikuks tarbeks. Kujundanud ja küljendanud Siiri Ombler. 24 lk.

 

Indrek HirvKLAASKÜBARA ALL

Autor tunnistab, et ?need lood on kõik kunagi ajakirjanduses ära ilmunud, aga olen neid nüüd selle raamatu tarvis tublisti kohendanud?. Hirvel on, millest kirjutada, ja kunsti asjus on ta seda päris mahukalt ka teinud. Istus ju pisike Indrek ise kunagi Ado Vabbe süles ja vaatas suure klaveri alt huviga, kuidas vanad pallaslased Nikita ajal pidu panid. Hirve käsitlustes ongi veetlev see, et tal on pea iga kunstnikuga isiklik suhe. Illustreerinud Leonhard Lapin, kujundanud Mari Ainso. Ilmamaa, 2004.

168 lk.

 

Mari SaatSURIJA ÜKSILDUSEST

Kuus esseed surmast, eetikast, vaimsest haridusest, kasvatusest, inimese vabadusest, südamega mõtlemisest ? vormilt pehmetest, kuid sisult igitugevatest väärtustest. Varem Loomingus, Sirbis ja Postimehes ilmunud ning ettekannetena esitatu on nüüd kenasti kõvade kaante vahel koos. Lõpus antud kirjanduse loetelu tunnistab autori sümpaatiat religioosse filosoofia vastu. Toimetanud Asta Põldmäe, kujundanud Vivika Kalt. Tuum, 2004. 108 lk.

 

Siiri PärksonJÄRSAK

Kriminaalromaan noortele Tartu ülikooli kirjandustudengi sulest, ühtlasi ka proosadebüüt. Peamiselt olevikulisse tegevusaega kirja pandud olmelised pildistused ja asjaajamise seisundid. Lause kord liigendatult nõtkuv, siis jälle mõne sõnaga markeeriv. Emajõe Ateenal on ammu aeg omada oma Agatha Christie?t. Illustreerinud Tuulikki Tolli, kujundanud Marika Piip, toimetanud Liisi Ojamaa. Agitaator OÜ, 2004. 108 lk.

 

Ülo TontsVALEV UIBOPUU

Tubli töömees Tonts on sadu arhiivilademeid läbinud ja kirjanik Valev Uibopuu asjus põhjaliku pildi kirja pannud. Autor ei tüüta akadeemiliselt kuiva pasjansiga, vaid vahendab kirjaniku elu- ja loomelugu emotsionaalselt mahlaka innuga. Kaantevahele annavad münti kümned ja kümned pildid. Toimetanud Ain Kaalep, sarja kujundanud Tõnu Runnel. Ilmamaa, 2004. 240 lk.

 

Anto JuskeKODUKANDILOOD VIINISTUST, MOHNIST JA KAUGEMALT

End suverandlaseks nimetav vana Juske on lapsepõlvest saadik veetnud oma suved Põhja-Eestis mere ääres. Sealt ka huvi suvituskoha elu ja olu vastu. Nüüd on rannavested ilusti kriitpaberil väga kvaliteetsete fotode kõrval. Juttu on salaviina veost, läände pagemisest, kalapüügist, meresõidust, sõjandusest, botaanikast, kunstist, turismist jpm. Autor vabandab Elle Linkruse ees, kes on kasutatud kirjanduse loetelust välja jäänud. Viinistu, 2004. 156 lk.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp