Pallase tudengid uurivad Eesti lammast

3 minutit
Foto Tuule Mari Kaarna
Siiri Nool.Villa töötlemise võimalused Eesti villavabrikutes.
Lõputöö 2019. Juhendaja Liina Kool. Tekstiil. Pallas

Pallase tekstiiliosakond esitleb 17.jaanuaril kell 17 galeriis Noorus Eesti lammaste villa uuringute tulemusi ja tutvustab äsjavalminud silmuskoelisi tooteid. Samas esitletakse TÜ VKA väljaannet “Studia Vernacula”.
Kõrgema Kunstikooli Pallas toimetiste sarjas on ilmunud tekstiiliosakonna rakendusuuring “Villa töötlemise võimalused Eesti villavabrikutes. Eesti päritolu lambavillast lõnga testimine ja kasutamine silmuskoelise toote loomisel” (tekstiiliosakonna lõputöö 2019, autor Siiri Nool, juhendaja Liina Kool), väljaande kujundas Kadi Pajupuu. Uuring toob välja, et Eestis on villatööstuse olukord paranemas – viimastel aastatel on tegevust alustanud kolm villavabrikut ning peagi avatakse Läänemaal veel üks. Siiski on hetkel veel reaalsus, et umbes 90% kodumaisest lambavillast hävitatakse, kuna villa töötlemine on aeganõudev ja tihti mittetasuv. Samas on vill üks kestlikumaid ja väärtuslikumaid materjale ning tänapäeval ainuke kohalikult töödeldav tekstiilikiud Eestis. Siiri Noole uuringu eesmärk on julgustada disainereid senisest enam kasutama kohalikku toorainet ning looma sellest midagi uut ja kauakestvat. Pallase tekstiiliosakonna villauuringute esimest etappi kokkuvõttev artikkel (autorid Veinika Västrik ja Liina Kool) on avaldatud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna aastakirja Studia Vernacula viimases numbris.

Samas toimub TÜ VKA aastakirja Studia Vernacula esitlus. 2019. aasta numbrist alapealkirjaga „Asja uuritakse / All things considered“ saab lugeda esemeuurimuse ajaloost meil ja mujal, aga ka sellest, kuidas dokumenteerida vankrirattameistrite hääbuvat ametit või taaselustada puupaadiehitust kui kultuuripärandit. Puudutatakse nii muuseumiesemete uurimise viise kui käeliste oskuste ja akadeemilise vilumuse võimalikku vastasmõju. Praktikapeeglist saab lugeda Muhus kasvanud maalammaste villaga tehtud katsetest ja antakse ka praktilisi näpunäiteid vinnaga salvkaevu korrastamiseks. Heidetakse pilk väliseesti lastele suunatud pärimuslaagri Lõimeleer telgitagustesse, tutvustatakse raamatut „Vanaaja pulm“ ning numbri lõpetab ülevaade TÜ VKA rahvusliku käsitöö osakonna 25 aasta pikkusest ajaloost.

15. – 25. jaanuarini on galeriis Noorus eksponeeritud ka Pallase tekstiiliosakonna kolmanda kursuse tekstiilitudengite silmuskudumise aines valminud ühiskollektsioon KARgE, mis ühendab endas Eesti lambavilla ja tudengite julge fantaasialennu. KARgE missiooniks on väärtustada kohalikku traditsioonilist materjali ning anda sellele tulevik. Kollektsioon näitab Eesti villa kasutamise võimalusi erinevate toodete loomisel mantlist lühikeste püksteni. Kombineerituna linase materjaliga mängitakse tekstuuri ja läbipaistvusega ning pööratakse pea peale tavapärane arusaam villasest kudumist. Lisaks rõivaste kollektsioonile saab galeriis näha ka Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu ning Pallase tekstiiliosakonna korraldatud konkursi raames valminud silmuskoelisi aksessuaare ning 15.-18. jaanuaril on külastajatel kohapeal võimalik hääletada oma lemmiku poolt. Toodete autorid on Triin Aare, Marge Allik, Kaidi Mikk, Anett Niine, Malle Soosaar ja Liisi Tamm, tudengeid juhendasid Kristina Paju ja Maarja Tamjärv.
Trükiste väljaandmist on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp